Foto: Kreativni centar

Priče za decu prema motivima iz mitologija sveta


Riznicu mitova porodice Braunston, popularni serijal avanturističkih priča za decu nastalih prema motivima iz mitologija raznih civilizacija, nedavno su dopunila dva nova izdanja. Nakon pustolovina neustrašivih junaka Artura i Marsi, koji su nas odveli najpre u svet nordijskih božanstava, a potom u stari Egipat, mlada publika će uživati u bogato ilustrovanim pričama Kaj i Kralj Majmuna i Leo i Gorgonina kletva, inspirisanim kineskom i grčkom mitologijom.

Foto: Kreativni centar

Autor svih knjiga iz serijala Riznica mitova porodice Braunston je čuveni britanski ilustrator Džo Tod-Stenton, koji je uzbudljive priče uobličio u veoma zanimljivu formu – između slikovnice i grafičke novele. Svaki predmet iz riznice Braunstonovih krije priču o nekoj od velikih pustolovina članova ove porodice. Dečak Artur i devojčica Marsi glavni su junaci prve dve knjige – Artur i zlatno uže i Marsi i zagonetka Sfinge. Čitaoci će sa Arturom otputovati u zemlju Vikinga, mesto puno magije, moćnih bogova i mitskih zveri koje treba pobediti, i čuti priču o tome kako su prve dragocenosti dospele u riznicu porodice Braunston. Godinama kasnije Marsi, Arturova ćerka, kreće u potragu za ocem koji je nestao u Egiptu. Marsi će morati da reši zagonetku veličanstvene Sfinge kako bi ušla u njenu utrobu i pomogla zarobljenom ocu. U pomoć će joj doći egipatska božanstva, ali na kraju će samo od nje zavisiti da li će uspešno obaviti poslednji zadatak.

Kroz dve najnovije knjige, Kaj i Kralj Majmuna i Leo i Gorgonina kletva, vode nas devojčica Kaj i dečak Leo.

Profesor Braunston, pripovedač svih priča o junacima i junakinjama iz serijala, naišao je na naizgled sasvim običnu košticu breskve, ali ta breskva promenila je život dve Braunstonke – devojčice Kaj i njene majke Ven. U drevnoj Kini jedno selo svake godine je napadala strašna zver i pustošila sve pred sobom. Tražeći pomoć, seljani su se obratili ovim dvema pustolovkama jer su znali da su se one već mnogo puta susrele s raznim opakim stvorenjima. Hrabra i pomalo nepromišljena Kaj ovoga puta upustiće se u opasnu avanturu bez znanja svoje mame. Napraviće dogovor sa veoma moćnim bićem, leteti na oblaku, ubirati plodove sa breskve besmrtnosti … sve dok stvari ne pođu po zlu. Kako će se Kaj izboriti sa gordim, uobraženim i pohlepnim Kraljem Majmuna? Da li će se na vreme vratiti kući da pomogne mami u borbi protiv strašne zveri? Odgovore na ova pitanja naći ćete u fascinantnoj i bogato ilustrovanoj knjizi Kaj i Kralj Majmuna.

Ilustracija: Kreativni centar

Nakon koštice breskve besmrtnosti u rukama profesora Braunstona našao se delić keramičke posude iz stare Grčke, na kojem je bilo ispisano ime jednog do sada nepoznatog grčkog heroja – Lea. Dečaka koji je sanjao o tome da postane veliki junak poput Perseja, Herkula, Ahila ili Tezeja, roditelji šalju u Atinu na školovanje. Plemeniti i hrabri mališan naći će se u velikoj dilemi: da li da obavlja zadatke koje mu boginja Atina postavlja – da ubija mitska čudovišta koja napadaju Atinjane i uživa u herojskoj slavi – ili da održi obećanje dato roditeljima i ispoštuje moto porodice Braunston, koji glasi: štiti mitska stvorenja. Pripovest o tome kako će Leo zaštititi sugrađane od Minotaura, Kiklopa, morske zmije Keto, Kerinejske košute i, najvažnije, od strašne Gorgone, ispunjava stranice knjige Leo i Gorgonina kletva.

Ilustracija: Kreativni centar

Knjige iz serijala Riznica mitova porodice Braunston, namenjene predškolcima i mlađim osnovcima, sadrže prelepo ilustrovane avanturističke priče, pune uzbuđenja i zanimljivosti iz nordijske, egipatske, kineske i grčke mitologije. Pored toga, ove priče šalju i vrlo važne poruke o važnosti poverenja i odgovornosti u odnosu između roditelja i dece, o hrabrosti u suprotstavljanju onima koji pokušavaju da zloupotrebe naše dobre namere, i najvažnije – o tome da heroji nisu nužno oni najmoćniji, već oni koji biraju da budu plemeniti i solidarni.