Priča o Milanu Mladenoviću i njegovom bogatom umetničkom nasleđu predstavljena u Novom Sadu


Najizražajniji portret jednog rok umetnika u domaćoj publicistici, portret Milana Mladenovića, oslikan je u knjizi „Mesto u mećavi“ autora Aleksandra Žikića. Promocija ove izuzetne knjige održana je u utorak, 3. februara na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada.

O knjizi i jedinstvenom rok umetniku govorili su novinar Goran Tarlać, nekadašnji muzički urednik radija Novi Sad Vitomir Simurdić i producent Milan Berar.

Uz posebno odabrane autorske fotografije Nebojše Babića, u knjizi „Mesto u mećavi“, predstavljena je istinita priča o rok legendi Milanu Mladenoviću. Kako autor kaže, priča u knjizi je potresna, ali lišena patetike jer nije želeo da privatne živote, kako Milanov tako i ostalih članova benda, unosi u delo. U knjizi je opisana i atmosfera u kojoj su nastajale neobično značajne pesme, potkrepljena autetničnim svedočanstvima.

„Knjiga je napisana pre 15 godina, tada je, takođe, rasprodata u rekordnom roku, ali nije doštampavana. Nisam sumnjao da će za nju biti interesovanja, zbog teme i značaja koji je Mladenović zauzimao u našoj kulturi. Uspomene koje je ostavio treba da žive dugo, i nove generacije treba da obogate priču o njemu. Delo ne govori o mitu ili legendi grupe Ekatarina Velika, već o istinitoj priči o Milanu, bez ikakvih špekulacija i unošenja suvišnih detalja, posebno ne o njegovoj intimi i prvatnosti “, rekao je Žikić.

Mladenovićev značaj za srpsku i jugoslovensku rok scenu ne može se preceniti, kao što se ne može preceniti ni njegov udeo u životima svih onih koji su ga poznavali. Producent Milan Berar proveo je mnogo godina radeći sa ovim umetnikom pa je na promociji ispričao i kako su se upoznali, ali i kako su se rastali. Provodeći vreme sa njim i sam je uvideo kakav je talenat Mladenović imao, pa je, prisećajući se nekih događaja, Berar u jednom trenutku i zaplakao.

PROČITAJTE I OVO:  Objavljena ”Nordijska mitologija” Nila Gejmena

Milan Mladenović, zajedno sa kompletnom postavom Ekatarine Velike, otišao je sa scene i sa ovog sveta prerano, ostavljajući za sobom retku vrstu nasleđa koje se zasniva koliko na osobenosti umetničkog izraza toliko i na etičkoj nepotkupljenosti stvaraoca. Novinar Goran Tarlać rekao je da je ova knjiga napisana po meri njegovog karaktera.

„Aleksandar Žikić je čovek koji je kompetentan da napiše ovakvu knjigu. Retka su dela o rokenrol muzičarima u kojima se može naći lepo, čestito, plemenito, dobro i prijatno. Zbog izvesne mračne prirode rokenrola, takve reči uglavnom nisu svojstvene ovakvim knjigama. Veoma cenim što je knjiga lišena svih privatnih detalja i „glamura“ koji su okruživali Milana Mladenovića i grupu EKV, jer ti detalji neće promeniti ono što traje i nakon 20 godina“, rekao je Tarlać.

Na promociji knjige, osim posetilaca koji poštuju sve ono što je ovaj umetnik ostavio iza sebe, bili su i rok novinar Bogomir Mijatović, ali i nekadašnji bubnjar Ekatarine Velike Ivan Fece Firči. Kao nekadašnji član grupe, Ivan Fece Firči ovu knjigu preporučuje svima onima koje interesuje jedno doba u kojem nastaje takozvani „novi talas“, a prema njegovim rečima, iako je Milana znao dobro, čitajući ovu knjigu saznao je i neke nove stvari.

Izvor: Laguna