Preminuo jedan od najboljih skandinavskih pisaca 20. veka


Per Ulov Enkvist, jedna od istaknutih figura skandinavske književnosti 20. veka umro je u 86. godini, objavila je juče njegova porodica.

Enkvist je romansijer, dramaturg, novinar, esejista, čija su dela prevedena na desetine jezika, od “Kristalnog oka”, objavljenog 1961. do “Knjige parabola” iz 2013.

Kod nas su, između ostalog, objavljene knjige “Biblioteka kapetana Nema”, “Knjiga o Blanš i Mariji”, “Planina Tri pećine”, “Poseta kraljevog lekara”.

Za knjigu “Poseta kraljevog lekara” o ludilu danskog kralja Kristijana sedmog, dobio je nagradu August, najviše švedsko književno priznanje i 2001. u Francuskoj nagradu za najbolju stranu knjigu.

Enkvist je proizveo moćno delo ulazeći u senke istorije i sopstvene biografije, navodi Frans pres. U mladosti bio je sportista a velikim delom je inspirisan svojim usamljeničkim detinjstvom na krajnjem severu Švedske gde je živeo u jednoj bergmanovskoj atmosferi.

Za svoju autobiografija “Drugi život”, koja je izašla u Švedskoj 2008. godine, dobio je drugu nagradu August. Nagrada je ustanovljena 1994. godine po piscu Augustu Strindbergu.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Promocija romana "Atopija" Ivana Đurđevića