Premijera predstave „Niz prugu“ prema istoimenom romanu Jelene Nedić


U petak, 15. septembra u 20 časova na Velikoj sceni Pozorišta „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici premijerno će biti izvedena predstava „Niz prugu“ prema istoimenom romanu Jelene Nedić u izdanju Lagune.

Premijera će ujedno biti i promocija romana „Niz prugu“, a nakon predstave biće organizovano potpisivanje knjige i razgovor o romanu i predstavi u holu pozorišta. Dramatizaciju i režiju predstave „Niz prugu“ potpisuje Stefan Tajbl, a u predstavi igraju Nataša Mrđa (publici poznata iz serijala „Dnevnjak“ RT Vojvodine), Danica Crnobrnja, Aleksandra Mihajlović, Marko Vukićević, Goran Vučanović i David Kulić.

Prema rečima autorke Jelene Nedić, u romanu „Niz prugu“ predstavljena je jedna realistična životna priča koja pre svega otvara pitanje da li je veći grešnik onaj ko prodaje telo ili onaj ko proda dušu. „Kao drama koja sadrži elemente trilera i detektivske priče, roman ’Niz prugu’ pokazao se pogodnim da se pretoči u dramski tekst i tako se likovima iz knjige udahne život na pozornici. Drago mi je što je priča zainteresovala ove mlade umetnike da kroz predstavu daju svoje viđenje romana, jer poruku da ne treba zalaziti u svet poroka treba širiti na svaki moguć način i to pre svega među mladima“, rekla je Jelena Nedić.

Kako kaže dramaturg i reditelj Stefan Tajbl, ova priča navodi na razmišljanje one koji prostituciju ne posmatraju kao ljudsku nesreću i ne promišljaju o okolnostima koje nateraju na samoprodaju. „Polazna tačka za postavku dramatizacije ovog romana bilo je maštanje glavne junakinje Nevene o ljudima iz vozova koji prolaze pored nje. Zato priču o Neveni pripovedaju ljudi o kojima je ona maštala – putnici iz kupea“, izjavio je Stefan Tajbl.


PROČITAJTE I OVO:  Da li je komunizam priča za malu decu?