Predstavljena knjiga o najslavnijem srpskom junaku Marku Kraljeviću


U knjižari Delfi u SKC pred velikim brojem znatiželjnih čitalaca u utorak, 21. jula, održana je promocija knjige „Marko Kraljević, čovek koji je postao legenda“, koju je napisao Marko Aleksić.

Na promociji su pored autora govorili i dr Aleksandar Uzelac i Aleksandar Petrović, istoričar i frontmen benda Orthodox Celts.

Prvo pitanje sa kojim se susreću svi koji prvi put uzmu u ruke knjigu o Marku Kraljeviću jeste hoće li nam ova knjiga srušiti idealizovanu predstavu o najslavnijem srpskom junaku. Odgovor je: Neće. U to nas je uverio i Marko Aleksić koji je napisao knjigu u kojoj su prvi put sabrani i povezani istorijski podaci o Marku Kraljeviću. Knjiga prati ceo njegov život: priču o tome kako je kao svaki srednjovekovni vladar i ratnik učestvovao u bitkama, često putovao, provodio vreme u lovu ili čitanju, prisustvovao proslavama i venčanjima, vodio privatni život, ali i kako je doživljavao sebe i kako ga je doživljavalo njegovo vreme – kao viteza.

„Prvobitno sam želeo da napišem tekst za Politikin zabavnik i jedno predavanje o njemu za našu decu iz dijaspore, ali što sam se više udubljivao u temu, shvatao sam koliko je ona i dalje nepoznata. To je i najuzbudljiviji deo pisanja – otkrivanje istine o našem junaku i našem srednjem veku prvi put“, istakao je Aleksić.

Istoričar Aleksandar Uzelac je napomenuo da je knjiga zasnovana na dosadašnjim istoriografskim saznanjima, ali ne predstavlja puko kompilativno delo. „Autor se ne ustručava da iznese hrabre, ali veoma utemeljene hipoteze vezane za pojedine detalje iz Markovog bračnog života. On detaljno razmatra njegove odnose sa drugim oblasnim gospodarima, crkvom, kao i sa turskim osvajačima. Uz to, on ne propušta da se pozabavi korenima same tradicije koja je od istorijskog kralja Marka, gospodara male oblasti oko Prilepa, pritisnutog služenjem Osmanlijama stvorila legendarnog nacionalnog junaka.“

PROČITAJTE I OVO:  Održana promocija nove knjige Dragana Jovićevića „Nacija, žanr”

Knjiga je zasnovana isključivo na naučnim činjenicama i najnovijoj stručnoj literaturi i menja mnoge uvrežene stereotipe o njemu, kako one koji mu pripisuju natprirodne sposobnosti, tako i brojne negativne i nepravedne etikete o njemu. Tako se prvi put u našoj naučnoj javnosti iznose dokazi da Marko Kraljević nije postao turski vazal posle Maričke bitke, već da je veći deo svoje vladavine proveo potpuno samostalan boreći se da odbrani svoju zemlju i narod od Turaka. Njihov vazal je postao tek u vreme kada su svi hrišćanski susedi to već bili i kada je to predstavljalo najbolju moguću odluku za njegov narod.

U isto vreme, priča o istorijskom Marku, postavljena u širi okvir burnog 14. veka, predstavlja i priču o srpskom srednjovekovnom društvu i vremenu u kojem je živela jedna od najpoznatijih ličnosti u srpskoj istoriji.

Autor knjige Marko Aleksić diplomirao je i magistrirao srednjovekovnu arheologiju. Objavio je brojne naučne radove u zemlji i inostranstvu o temama iz srednjovekovne arheologije i istorije, kao i stručnu knjigu „Medieval Swords from Southeastern Europe“ („Srednjovekovni mačevi u Jugoistočnoj Evropi“).