Foto: Freepik

Predstavljanje monografije POŠTOVANJE Biljane Cincarević


Predstavlјanje monografije Poštovanje, Bilјane Cincarević biće održano u utorak, 18. juna, u 19 časova, u knjižari „Geca Kon“ (Knez Mihailova 12, prvi sprat).
Na promociji će govoriti Božidar Mandić, književni i likovni umetnik, Petar V. Arbutina, književni kritičar i urednik, i autorka Bilјana Cincarević, slikarka i konceptualna umetnica.
Ova monografija, napisana neobično, predstavlјa lično životno iskustvo umetnice kroz traganje za umetničkim i duhovnim spoznajama, propraćeno njenim umetničkim opusom – slikarskim i konceptualnim delima.
PROČITAJTE I OVO:  POL NJUMAN KAO BETMEN, A GOLDI HON KAO HARLI KVIN: Evo kako bi izgledali junaci superherojskih filmova da su SNIMANI PRE POLA VEKA
PROČITAJTE I OVO:  Umetnica koja ilustruje kako izgleda njen svakodnevni ŽIVOT SA MAČKOM
Povodom izdavanja monografije Poštovanje, slikarka nam poručuje:
„Ovu knjigu sam pisala tri i po godine. Pisanje sam doživlјavala kao fino klesanje mermerne skulpture. Svaku misao, duboki osećaj i transcendentalno neopisivo iskustvo trebalo je pretočiti u reči. Inspiracije kao i iskustva koja sam stekla tamo gde sam zalazila u svojim potragama za duhovnim i umetničkim spoznajama slabo su prohodna, nemapirana i skrivena, te je utoliko dragocenije kada ih oblikujete u umetnost i predstavite svetu. Na opšte dobro.
Jer:
Moja umetnost je organske prirode.
Moja umetnost je duhovna.
Moja umetnost je ritualna.
Obnavlјa saveze sa Duhom Prirode i zdravim, plemenitim i čestitim Precima.
Moja umetnost moli Božansko za izbavlјenje i iscelјenje.
Moja umetnost tumači i tka skrivene simbole.
Radi očuvanja organske prirode i predačke tradicije.
Za ovo i buduća pokolјenja.
Da očuvamo identitet i svetlost duše.“
Bilјana Cincarević je slikarka i konceptualna umetnica, fasilitatorka radionica posvećenih predačkoj tradiciji. Magistrirala je 2014. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u oblasti zidnih slikarskih tehnika.
U svom likovnom izrazu bliska je modernom realizmu, gde istražuje prirodu žene od erotskog do duhovnog, dajući doprinos feminističkoj umetnosti kao i istraživanju i obnavlјanju sakralnog u umetnosti.
Nјujorška art-scena uvrstila ju je među sto umetnika za 2013. godinu u The New Collectors Book.
Učestvovala je u javnim debatama i na tribinama o lјudskim i ženskim pravima, ekologiji i socijalnoj politici.
Osim mnogih značajnih samostalnih izložbi u zemlјi, godine 2013. održala je govore studentima na Univerzitety Masačusets u Bostonu i Univerzitety Sabanči u Istanbulu, gde je u galerijama ovih univerziteta imala i samostalne izložbe.
Zagovara ekološke akcije, kao i zaštitu tradicionalnih vrednosti i zdravih stilova života.
Članica je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajna Srbije (ULUPUDS) od 1999. godine.