Posmrtni pepeo Trumana Kapotea prodat za 43.750 dolara


Posmrtni pepeo Trumana Kapotea, autora poznatog po romanima Hladnokrvno ubistvo i Doručak kod Tifanija, prodat je na aukciji u Los Anđelesu za 43.750 dolara.

kapotekarsonTruman Kapote je bio američki pisac, rođen kao Truman Strekfus Persons. U Njujork se seli 1933. gde je živeo sa majkom i očuhom i tada menja ime u Truman Garsija Kapote. Prvu knjigu objavio je 1948. i ona se devet nedelja nalazila na prvom mestu liste Njujork tajmsa i prodata je u 26.000 primeraka. Nakon toga usledila je knjiga Doručak kod Tifanija, koja je stekla još veću popularnost zahvaljujući istoimenom kultnom filmu.

Čuvan u japanskoj drvenoj kutiji pepeo je bio u vlasništvu Džoane Karson, supruge poznatog voditelja Džonija Karsona. Karsonova, koja je preminula prošle godine, govorila je kako joj je posedovanje ovog pepela pružalo veliku utehu. Ona i Kapote su bili dobri prijatelji. Kapote je i svoj konačni kraj dočekao u njenoj vili u kojoj je preminuo 1984. godine.

kutija2016-09Početna cena posmrtnog pepela bila je 2.000 dolara, ali je na kraju prodata anonimnom kupcu po mnogo višoj ceni.

„Imali smo zainteresovane ljude iz Rusije, Nemačke, Kine, Latinske Amerike“, rekao je Daren Džulijen direktor aukcijske kuće koja je organizovala prodaju. „Očekivao sam da pepeo možemo prodati po ceni višoj od 10.000 dolara, ali nisam predvideo da možemo dostići ovako veliku sumu.“

Zajedno sa pepelom prodata je i odeća koju je Kapote nosio u trenutku smrti (za 6.400 dolara) kao i gomila bočica za lekove koje je koristio (za ukupnu sumu od 9.280 dolara).

 

Izvor: The Guardian


PROČITAJTE I OVO:  Amazon objavio memoare serijskog ubice