Besedom Milisava Savića, prošlogodišnjeg dobitnika književnog priznanja “Borisav Stanković”, u Vranju je otvorena jedna od najstarijih književnih manifestacija u Srbiji, 51. po redu “Borina nedelja”.

U svojoj besedi Savić je, između ostalog, govorio o značaju Bore Stankovića za Vranje, stvaralačkom opusu pisca u Beogradu i pričama o ovom gradu u kome je radio i stvarao.

– I književna istorija i zavičaj ispravili su nepravde prema velikom piscu. Bora je postao zaštitni znak Vranja. Može se Vranje ponositi mnogo čime, ali među tim ponosima Bora je na prvom mestu – rekao je Savić.

On je napomenuo da je jedan od zaštitnih znakova Vranja “Borina nedelja” i naglasio da čudi što ponekad samo Vranje nema razumevanja za ovu manifestaciju.

Urednik Književne zajednice Miroslav Cera Mihailović, najavio je bogat program koji će se ove godine odvijati u Vranju i Beogradu, sve do završne večeri 7. aprila, kada će biti dodeljeno priznanje ovogodišnjem dobitniku Dušanu Kovačeviću.

Prve večeri manifestacije “Bori u čast”, govorili su i pisci Miloš Janković, Zoran Radisavljević, Dejan Đorđević, Hristo Petreski, Jordan Đorčev i Trajče Kacarov.

Izvor: Večernje novosti

Comments

comments

Related Posts