Nova knjiga Vase Pavkovića


Izdavačka kuća Akademska knjiga nedavno je objavila knjigu kratkih priča o Beogradu autora Vase Pavkovića Eho Beograda! U kratkim crtama Pavković priča o poznatim i nepoznatim licima Beograda, njegovim prolećnom svetlu i zimskom smogu, u knjizi ćete naći priče o Miroslavu Karaulcu, Mići Popoviću, Vladimiru Veličkoviću, o Kolarčevoj galeriji, Rajku Mitiću, Voji Čolanoviću, pijanoj troli, šarmantnom Dunavu, kiši u Knezu… o Beogradu koji iščezava.

 
O knjizi autor kaže  „Slušajući i gledajući ljude na tim putovanjima, u vozilima i pešice,
osećao sam kako me živa građa govora na ulicama Beograda – taj eho života – oduševljava i nadmašuje.  To lomljeno zlato – najbolje je što Beograd ima…”
Vasa Pavković (Pančevo, 1953), pesnik, prozaista i književni kritičar. Objavio je petnaestak pesničkih knjiga, desetak knjiga kritika i eseja i tri romana. Takođe, priredio je niz antologija i panorama savremene srpske književnosti, kao i izdanja iz njene tradicije. Zbirke priča: Monstrum i druge fikcije (1989); Mačje oči (1994); Hipnotisan (1996); Poslednji štićenik noći (2001. i 2004); Moj život na Marsu (2005); Crnac u beloj košulji (2008); Deset zamki (2016) i Okean Dunav (2016). Za svoj pripovedački rad dobio je nagrade „Karolj Sirmai“ i Kočićevo pero.

PROČITAJTE I OVO:  Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost