Nova knjiga Harper Li! Roman na koji se čekalo više od pola veka!


Izdavačka kuća Laguna neposredno pred početak 60. Međunarodnog sajma knjiga objavljuje knjigu koja je u svetu označena kao „izdavački poduhvat decenije“, prvi rukopis Harper Li, autorke američkog klasika „Ubiti pticu rugalicu“ i dobitnice Pulicerove nagrade za književnost. Roman „Idi postavi stražara“, pronađen krajem prošle godine, Harper Li je napisala pedesetih godina 20. veka. I u ovoj priči pratimo sudbine istih junaka, samo dvadesetak godina kasnije.

Skaut se vraća iz Njujorka kući kod svog ostarelog oca Atikusa. U vreme političkih previranja koja prate dodeljivanje građanskih prava crncima i preoblikuju stari Jug, Džin Luizin povratak kući dobija gorkosladak ukus dok otkriva uznemirujuće istine o svojoj porodici, gradiću, ljudima koji su joj najdraži u životu. Uspomene iz detinjstva naviru, a sve njene vrednosti i shvatanja dovedeni su pod sumnju. Izvodeći ponovo na pozornicu nezaboravne likove iz romana „Ubiti pticu rugalicu“, koji takođe možete pronaći u izdanju Lagune, ovo delo savršeno hvata psihu jedne mlade žene i sveta usred bolnog, mada neophodnog izranjanja iz iluzija o prošlosti, putovanja na kome čoveku vodič može da bude jedino vlastita savest.

Napisan sredinom prethodnog veka, roman „Idi postavi stražara“ donosi čitaocu potpunije i bogatije shvatanje dela Harper Li. Pred nama je nezaboravna priča satkana s mnogo mudrosti, čovečnosti, strasti, humora i preciznosti postignute bez imalo napora – umetničko delo koje ostavlja duboki trag dočaravajući jedno proteklo doba i istovremeno nam saopštavajući mnogo toga o našem sopstvenom vremenu. „Idi postavi stražara“ ne samo što potvrđuje neprolaznu izuzetnost prethodnog romana nego je i njegov suštinski važan pratilac koji dodaje dubinu, kontekst i novo značenje jednom klasičnom delu američke književnosti.

Harper Li je rođena 28. aprila 1926. godine u Monrovilu u Alabami. Godine 1959. završila je rukopis svog bestseler romana „Ubiti pticu rugalicu“, ovenčanog Pulicerovom nagradom 1960. godine. Ubrzo nakon toga, pomogla je svom prijatelju Trumanu Kapoteu da napiše članak za Njujorker, koji će kasnije prerasti u njegovo remek-delo „In Cold Blood“. Godine 2007. odlikovana je Predsedničkom medaljom slobode za svoj doprinos književnosti. Nakon velikog i neočekivanog uspeha, Harper Li je odlučila da se povuče iz javnosti. „Ubiti pticu rugalicu“ smatra se klasikom američke književnosti, po kojem je 1962. godine snimljen istoimeni kultni film.

PROČITAJTE I OVO:  Osvajanja i pobune, krvoproliće i vera