Nikoli Moravčeviću uručena Nagrada „Janko Veselinović“


Nikoli Moravčeviću, piscu koji živi u Čikagu, uručena je Nagrada „Janko Veselinović“ za najbolji istorijski roman na srpskom jeziku na svečanosti koja je održana u Udruženju književnika Srbije u Francuskoj 7 u Beogradu.

Nagrada „Janko Veselinović“ za najbolji istorijski roman na srpskom jeziku u protekloj godini dodeljena je Nikoli Moravčeviću za roman Grof Sava Vladislavić koji je objavljen u izdanju Arhipelaga. Odluku o nagradi doneo je žiri u sastavu: Radovan Kalabić (predsednik), Ljubomir Ćorilić i Tanja Jurišić.

Moravčeviću su nagradu uručili Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije, i Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić. Nagradu „Janko Veselinović“ dodeljuje Udruženje književnika Srbije i Opština Bogatić.

– Nikola Moravčević je danas najbolji i najplodniji pisac istorijskih romana u srpskoj književnosti – rekao je, izmeđšu ostalog, Radovan Kalabić u besedi o dobitniku naglašavajući njegovu skrupuloznost oprema činjenicama i njegovo umeće oblikovanja zanimljivih istorijskih priča.

Moravčevićev istorijski roman govori o grofu Savi Vladislaviću, jednoj od najuzbudljivijih ličnosti srpske istorije, uticajnom diplomati na dvoru cara Petra Velikog i carice Katarine, čoveku koji je odredio granicu između Rusije i Kine.

Moravčevićev roman priča o čudesnom usponu čoveka koji je od Hercegovine i Dubrovnika, potom Carigrada i Venecije, baveći se trgovačkim poslom, postao vodeći diplomata najznačajnijih ruskih careva i tajni savetnik na dvoru u Moskvi i Petrogradu.

Roman Nikole Moravčevića opisuje uspon Save Vladislavića u trgovačkim i diplomatskim poslovima, kao i njegove misije u Carigradu, u Veneciji, u krajnjem Sibiru ili u Kini koje postaju istinske avanture jednog najrazličitijim i najizazovnijim događajima bogatog i ispunjenog života.


PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Lujo Davičo - Fragmenti života" na Sajmu knjiga