“Nevidljivi covek iz Salema” na srpskom jeziku


Nevidljivi covek iz Salema korica

Evro Book je objavio roman Nevidljivi čovek iz Salema švedskog autora Kristofera Karlsona.

U pitanju je nagrađena, veoma interesantna mešavina trilera i krimi romana napisana odličnim stilom, prepoznatljivim za skandinavske autore ovog žanra.

Kristofer Karlson rođen je i odrastao u Halmstadu na zapadnoj obali Švedske. Diplomirao je kriminologiju na Univerzitetu u Stokholmu, gde danas predaje.

Godine 2013. objavio je prvi roman iz serijala o problematičnom policijskom inspektoru Leu Junkeru, Nevidljivi čovek iz Salema. Švedska Akademija autora kriminalističkih romana proglasila je ovo delo kriminalističkim romanom godine. Godinu dana kasnije, Karlsonov prvi roman o Leu Junkeru ušao je u uži izbor za ugledno priznanje Glas Ki Avord.

Iako veoma mlad, Kristofer Karlson se izdvojio kao majstor složenog psihološkog portreta i autor koji je stekao nepodeljenu naklonost publike i kritike.

O romanu:

Čuvaj se onih koji su ti najbliži…

Prošlosti se ne možemo osloboditi, snovi će se kad-tad preobraziti u košmar, a ni prijateljstva nisu imuna na mržnju.

Krajem leta 2013. mlada žena je ubijena u Stokholmu, u stanu-svratištu koji koriste žene s ulice. Tri sprata iznad živi Leo Junker, policajac iz Unutrašnje kontrole, najomraženijeg sektora policije, koji špijunira i cinkari sopstvene kolege. Još gore od toga, Leo je suspendovan zbog velike greške: tokom takozvane Gotlandske afere jedan policajac je nastradao, a on je držao pištolj. U međuvremenu, po stokholmskim predgrađima počinje potraga za ubicom žene, a Leo sve ozbiljnije sumnja da je u njeno ubistvo upleten neko iz njegovog neposrednog okruženja.

Uporedo s lovom na ubice i izdajnike, raspliće se i priča o Leovoj prošlosti.


PROČITAJTE I OVO:  Predstava "Femkanje"