Izdavačka kuća Službeni glasnik u poslednje vrme objavila je niz novih izdanja. Ovo je samo manji izbor koji preporučuju.

Kako, koga i zašto smo birali, izbori u Srbiji 1990-2020. godine

Priredili Dušan Vučićević, Milan Jovanović

Ovaj zbornik ne predstavlja samo detaljnu studiju o izborima u tri dinamične decenije novije političke istorije Srbije nego i jedan presek o tome kako smo kao istraživači obogaćivali pristupe, izoštravali ocene i produbljivali analizu.

Istraživanje izbora je poslednjih decenija u ekspanziji u politikologiji, sociologiji, psihologiji, komunikologiji, pravu. Radovi sabrani u ovom zborniku, koje prepuštamo uvidu i sudu naučne, ali i šire javnosti, za sada su najcelovitiji presek naučnog istraživanja izbora i njihovih konsekvenci na ostale političke institucije. Oni nose sub

limaciju opštih saznanja i lične sudove autora, a kao celina predstavljaju mali kompendijum koji će, verujemo, biti od koristi svima koje interesuje ova tematika.

(Milan Jovanović, Dušan Vučićević)

 

 

Žensko društvo : (1875-1942), Jasmina V. Milanović

Žensko društvo, kasnije i zvanično nazvano Beogradsko žensko društvo i njegove podružine bili su najstarije žensko udruženje u Kneževini Srbiji, osnovano 1875. Trajanje i delatnost ovog Društva, čija je istorija trajala skoro sedamdeset godina, bili su veliki izazov za istraživanje i pisanje sveobuhvatne monografije. Nekoliko pitanja se od početka izdvojilo – kako se zaista zvalo, koliko članica je imalo, što je, pre svega, bilo od ključne važnosti za ocenjivanje ukupnog rada, ali i uticaja koji su Društvo i njegove podružine mogli da ostvare. Kao jedna od važnih tema izdvojila su se i pitanja uloge i uticaja članica na organizovanje ženskog pokreta u Srbiji. Na većinu pitanja pronašla sam odgovore, dok će odgovori na neka pitanja ostati nedokučeni ili delimično osvetljeni.

Jasmina V. Milanović

Metohija 1, Naselja, poreklo stanovništva, običaji

Pre više od jednog veka, znameniti naučnik Jovan Cvijić sa svojim saradnicima i učenicima započeo je vekovni poduhvat srpske nauke: antropogeografsko ispitivanje srpskih zemalja u sklopu koga su istraživana naselja, poreklo stanovništva i običaji. Studije nastale u sklopu ovog projekta objavljivane su u Srpskom etnografskom zborniku Srpske kraljevske akademije i danas su prava bibliofilska retkost koju poseduje mali broj institucija, biblioteka i pojedinaca.

ČITAJTE  Objavljena zbirka kratkih priča izabranih na drugom konkursu Biber

U okviru edicije Koreni biće objavljena fototipska izdanja iz Srpskog etnografskog zbornika, ali i studije o poreklu srpskih porodica, njihovim migracionim kretanjima i običajima, objavljene u drugim izdanjima. Oblasno grupisana izdanja ove edicije upotpunjena su pogovorima koji ukazuju na relevantne studije i rasprave objavljene u poslednjih pola veka. Prvih sedamnaest knjiga Korena posvećene su predeonim celinama koje obuhvataju teritoriju centralne i zapadne Srbije: od Velike Morave na istoku, Save na severu, Drine na zapadu, Rzava i Zapadne Morave na jugu.

Etničke prilike u Metohiji u vekovima pre velike seobe u svetlosti onomastičkih svedočanstava / Mitar Pešikan . – Fototipsko izd. iz 1987. Etničke, konfesionalne i demografske prilike u Metohiji 1830-ih godina / Vladimir Stojančević . – Fototipsko izd. iz 1988. – Moje Kosovo / Etnička karta dela stare Srbije Prema putopisu Miloša S. Milojevića 1871-1877. godine / Mirčeta Vemić . – Fototipsko izd. iz 2017. – Podrima / Miloš Velimirović .- Putničke slike. Podrim i Metohija / P. Srećković . – Fototipsko izd. iz 1882. – Đakovački i Prizrenski okrug / Ivan Stepanovič Jastrebov. – Prizren / Sava Dečanac. – Fototipsko izd. iz 1888.- Crnoljeva – Podrima. Prizren / Branislav Nušić. – Metohija i Prizrenska oblast / Jovan Cvijić. – Fototipsko izd. iz 2017. – Agrarna statistika nekih sela u 1912. godini u okolini Peći i Prizrena / priredio Đorđe Mikić. – Fototipsko izd. iz 1988. – Ispitivanja kolonizacione sposobnosti Pećsko-prizrenskog reona / Aleksandar Ivanovič Stebut, Dobroslav B. Todorović. – Naseljavanje Crnogoraca po Metohiji / Milisav Lutovac . – Fototipsko izd. iz 1932. – Današnje naseljavanje Metohije / Milisav Lutovac. – Fototipsko izd. iz 1934. – STočarstvo na severoistočnim Prokletijama / Milisav Lutovac. – Fototipsko izd. iz 1933. – Antropogeografska i etnološka proučavanja metohijskog Podgora i Prekoruplja / Svetozar Raičević. – Fototipsko izd. iz 1934. – Etnički poremećaji u Metohiji / Svetozar Raičević. -Fototipsko izd. iz 1934. – O starim srpskim grobljima u Metohiji / Svetozar Raičević. – Fototipsko izd. iz 1939. – Stara kuća u peći, Đakovici i Prizrenu / Branislav Kojić. – Fototipsko izd. iz 1935. – Vodenice i valjavice u Istoku / Đorđe Tešić. – Fototipsko izd. iz 1954. – Brvnara Danilovića u selu Loćane: Ogled o vrednosti predanja / Božidar Krstanović. fototipsko izd. iz 1994. – Krv i umir kod Srba i Arnauta / Sima Trojanović i Milan Gajić. Fototipsko izd. iz 1902. – Srpska porodična zadruga u metohijskim selima / Vidosava Nikolić. – Fototipsko izd. iz 1958. – Brak kod Srba u Metohiji (okolina Peći) / Vidosava Nikolić. – Fototipsko izd. iz 1961. – Svadbeni običaji u Peći / Kosta P. Manojlović. – Fototipsko izd. iz 1933. – Narodne igre u Metohiji / Ljubica S. Janković. – Izvod iz rezultata antropogeografskih proučavanja Metohije / Milovan Radovanović. – Fototipsko izd. iz 2008.

ČITAJTE  Vesna Aleksić dobitnica nagrade "Rade Obrenović"

Misterija katedrala – Ezoteričko tumačenje hermetičkih simbola Veledela, Fulkaneli

Ko je Fulkaneli koji nam znalački otkriva pečate alhemije na katedralama?O njemu se ništa pouzdano ne zna, ili jedva nešto. Toliko je malo svedočanstava o njemu da nije teško pomisliti da on možda nikada nije ni postojao. Pa ipak, šta god pomislili, on je autor izuzetno dokumentovane knjige, neuporedivog dela o ezoteričkom jeziku katedrala. Njegovo ime je, po svemu sudeći, umetničko ime, izabrano da skriva nedokučivi identitet te tajanstvene osobe koja se bavi okultnom disciplinom zvanom alhemija za koju ovovremeni učenjaci, ako im ona još uopšte pada na pamet, veruju da je davno odumrla.

Sudije, pravo i psihologija, ogled o sudijskom odlučivanju na tragu Džeroma Frenka, Dragutin Avramović

Koliko ličnost sudije utiče na presudu? Da li je uticaj predrasuda kod sudija presudni nesvesni faktor prilikom donošenja odluke? Da li su priroda i problemi sudijskog odlučivanja svevremeni i nevezani za kontinent? Koliko mediji i pritisak javnosti utiču na presudu? U traganju za odgovorima na ova pitanja, autor analizira opus Džeroma Frenka, radikalnog predstavnika američkog pravnog realizma i federalnog sudije. Namera autora je da ukaže na univerzalnost i praktični značaj zaključaka koji su u teoriji u velikoj meri potcenjeni. Ispitivanjem Frenkovih teza o uticaju psihologije i ličnosti sudije na pravni ishod, kroz iscrpno istraživanje sprovedeno među sudijama u Republici Srbiji, autor se približava zaključku da sudije uvek ostaju ljudi, sa svim ljudskim vrlinama i slabostima, a ne neprikosnovena i nepogrešiva božanstva, poput Dvorkinovog sudije Herkulesa. Relativizacijom izvesnosti pravnog ishoda, a na tragu Frenkovog činjeničnog skepticizma, autor nastoji da čitaoce navede na preispitivanje svevremenog mita o pravnoj sigurnosti.

Pre no umre Brežnjev, Julijan Ćokan

Da nisam bio sovjetski pionir, mogao bih pisati, možda, samo o tranziciji, ili bih izmišljao narativne svetove. „Čeprkam“ po sovjetskoj prošlosti zato što moja sadašnjost sadrži „mrlju“ te duboke prošlosti.

„Ćokan uverljivo, gorkim tonovima i sarkastičnim valerama slika mračne obrise istorijske epohe na zalasku (čiji je graničnik smrt Brežnjeva), i tranzicije „bez kraja“, sa svima tipičnim i atipičnim karakteristikama. Od detinjstva začinjenog pionirstvom, pa do odlaska u vojsku, neporednim iskustvom oslikava moldavsku sovjetsku realnost u tranziciji, koja još uvek potresa većinu bivših sovjetskih „republika-sestara.“

ČITAJTE  Upoznajte grčke mitove na kreativan način

Miljurko Vukadinović

Prikaz ove knjige možete pročitati na OVOM linku.


Leave a Reply

Your email address will not be published.