NBS: Predstavljanje knjige “Tribali u arheologiji i istorijskim izvorima”


U sredu, 18. aprila 2018. sa početkom u 19 časova u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije biće održano predstavljanje knjige “Tribali u arheologiji i istorijskim izvorima” Milorada Stojića.

Na tribini će učestvovati viši naučni saradnik na Arheološkom institutu u Srbiji dr Sofija Petković, dr Milan Dimitrijević i naučni savetnik na Arheološkom institutu u Srbiji dr Milorad Stojić.

U studiji je reč o Tribalima – starobalkanskom narodu koji je u najvećem delu poslednjeg milenijuma p. n. e. naseljavao teritoriju Srbije. Knjiga sadrži mnoštvo teško dostupne građe, nastale kao rezultat arheoloških istraživanja sa brojnih lokaliteta u Srbiji i severozapadnoj Bugarskoj, značajnih za rekonstrukciju geneze i razvoja Tribala. Za bogatstvo sadržaja značajni su bili antički istoriografski i literarni izvori Hekateja, Herodota, Aristotela, Ptolomeja (Lagovog sina) – budućeg rodonačelnika dinastije helenističkog Egipta (čiji je izdanak i Kleopatra). Oni su ostavili dragocene podatke o teritoriji, karakteru, ratovima, običajima i kulturnoj tradiciji Tribala.


PROČITAJTE I OVO:  ČUMIĆ BOOK mini FAIR