NBS: Gost poetskog ciklusa – Adam Puslojić


U četvrtak, 28. septembra sa početkom u 19 sati u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije biće organizovano pesničko veče u okviru ciklusa „Poetike-Antologije“. Gost je pesnik i književni prevodilac Adam Puslojić, a ciklus uređuje i vodi pesnik Duško Novaković.

Adam Puslojić (1943, Kobišnica) objavio je oko pedeset pesničkih knjiga i oko osamdeset prevoda sa rumunskog i ruskog. Debituje poezijom (1964) u beogradskim Vidicima i u zaječarskom časopisu Razvitak, a iste godine objavljuje i prve prevode sa rumunskog jezika (pesme Nikite Staneskua, u Vidicima). Za delo Somnabilia Balcanica dobio je nagradu „Vasko Popa“ 2017. godine.

Ciklus „Poetike-Antologije“ pokrenut je sa namerom da slušaocima programa i ljubiteljima poezije predstavi ne samo individualni pesnički opus relevantnih autora savremene srpske pesničke scene, već i njihovu antologijsku delatnost vezanu za vrednovanje domaće, ali i strane prevedene poezije. Zamišljen da bude nekonvencionalan, ovaj poetski program Narodne biblioteke Srbije nastojaće da kroz formu pitanja i odgovora, ali i predstavljanja poezije samih učesnika, ukaže na bitne pretpostavke u njihovom stvaralaštvu kao svojevrsnom otključavanju pesničke radionice.


PROČITAJTE I OVO:  “Mladi dolaze” projekat Udruženje književnika Srbije