Najpopularniji nemački kancelar Helmut Šmit ponovo napisao knjigu


Nekadašnji nemački kancelar socijaldemokrata Helmut Šmit (96) je u svojoj novoj knjizi pod radnim naslovom ”Šta sam još hteo da kažem” priznao, prvi put javno, da je varao svoju pokojnu suprugu Loki, sa kojom je zajedno proveo u braku 68 godina.

”Imao sam vezu sa jednom drugom ženom”, napisao je Šmit, citira magazin ”Štern” delove njegove knjige, a mediji kažu da je ostalo u magli kada je to Šmit radio.

Odnos prema toj ženi je očito bio blizak, pošto je Šmitu njegova supruga Loki ponudila razvod, prenose mediji i navode da je reč o jednoj partijskoj drugarici iz Socijaldemokratske stranke (SPD) na čiju sahranu je pre dve godine Šmit došao.

Knjiga izlazi iz štampe ove godine, na petu godišnjicu smrti Loki Šmit prenose mediji, koja je u 91. godini preminula u porodičnoj kući u Hamburgu.

Njen ”recept” za dug i uspešan brak bio je jednostavan.

”Mi smo mogli jedno s drugim uvek lepo da pričamo i, takodje, da se svadjamo”, govorila je Loki Šmit, za koju štampa piše da je bila više od supruge kancelara.

Bračni par Šmit ima jednu ćerku Suzanu, koja je novinar u Londonu.

Šmit, peti je po redu nemački kancelar (1974-1982), i sudeći prema anketama, najomiljeniji od svih bivših kancelara, pojavljuje se i dalje u javnosti, često sa cigaretom, premda je pušenje u Nemačkoj skoro ”proterano”.

On sada starački mudro, bez straha, kritikuje i Evropsku uniju i kancelarku Angelu Merkel i Rusiju i govori o mnogim temama, poput ”kapitalizma, kao ptice grabljivice”, američkog špijuniranja, ekonomske krize…..

O Šmitu, koji je nedavno na univerzitetu u Atinu dobio počasni doktorat, 24 po redu, čime se uvrstio u rekordere po tituli ”Dr”, socijaldemokrate govore kao o velikom državniku i političaru i čestitoj ličnosti od integriteta sa snagom za donošenje odluka i analitičkim sposobnostima.

PROČITAJTE I OVO:  Biografija Dejvida Bouvija iz pera Marka Spica u izdanju Lagune

Ne samo njegove socijaldemokrate, koje danas vladaju Nemačkom sa demohrišćanima, kancelarke Merkel, već i sami Nemci govore da je Šmit najznačajniji kancelar u posleratnoj istoriji države.

”Sigurnost, umesto poduhvata”- mogao bi biti moto, zbog koga su mu Nemci ukazali poštovanje, kao najznačajnijem nemačkom kancelaru.

Šmit, kancelar od 1974. do 1982. godine, podelio je pre nekoliko godina šesto mesto sa zgodnim Bredom Pitom u jednoj anketi ”ElitePartner.de”, po kojoj svaka druga žena sanja o susretu s Džordžom Klunijem ili Barakom Obamom.

Izvor: Tanjug