Najstarija beogradska knjiga bila izgubljena 400 godina, a onda se pojavila niotkuda


Prva knjiga koja je ikada štampana u Beogradu, četvorojevanđelje napisano davne 1552. godine, juče je na svega par sati bilo izloženo u Biblioteci Grada.

– Ova knjiga je prošle godine zahvaljući Ministarstvu kulture konzervirana i restaurirana u Narodnoj biblioteci i tako ispunila uslove da, kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, bude izložena publici. Odlučeno je da to bude baš 4. avgusta jer u pogovoru knjige piše da je štampanje dovršeno 4. avgusta 1552. godine – objašnjava Ljubica Ćorović koja se stara o starim i retkim knjigama u Gradskoj biblioteci.

Najstarija knjiga štampana u prestonici nastala je u periodu dok je Beograd već tri decenije bio pod turskom vlašću. Beograd je bio jedini grad na Balkanskom poluostrvu koji je u 16. veku imao štampariju u kojoj su štampane knjige na srpskoslovenskom jeziku.

– U pitanju je bogoslužbena knjiga sastavljena od kanonskih jevanđelja u kojima se govori o životu Isusa Hrista. Ona je neophodna za svaki službeni obred. A samo ulaganje novca u izlivanje slova pokazuje da se tada računalo da će knjiga imati široku publiku i to menja sliku o tome kako je izgledala Srbija posle turskih osvajanja – kaže Ćorović i dodaje da se štamparija u kojoj je knjiga nastala nalazila negde u blizini Ulice kralja Petra na Dorćolu.

Kako je ova knjiga sačuvana kroz vekove još je misterija.

– Bi-Bi-Si bi mogao da snimi seriju o tome. Nažalost, za sada znamo samo da je ona otkupljena od jednog kolekcionara za Biblioteku grada 1970. godine. Gde je bila pre toga – ne znamo. Nadamo se da ćemo zajedno sa kolegama iz Narodnog muzeja, Narodne biblioteke i Patrijaršije uspeti da odgonetnemo šta sve piše na marginama knjige i tako dođemo do nekog novog saznanja – kaže ona.

PROČITAJTE I OVO:  Peticija za imenovanje hemijskog elementa po Pračetovoj boji magije

Nije poznato u koliko primeraka je ova knjiga štampana, ali se pretpostavlja da je u svetu sačuvano 40 primeraka. Čak 14 se nalazi u Beogradu.

– Svaka knjiga se razlikuje po beleškama u njoj. A sve što se pouzdano zna o knjizi piše u pogovoru i kolofonu na poslednja dva lista. Nekim knjigama nedostaju listovi, tokom vremena neko ih je uzeo. Svi ti zapisi su svedočanstvo o životu u Srbiji – kaže Ćorović.

Prva sledeća knjiga u Beogradu je štampana vekovima kasnije – tek 1831. godine.

Izvor: 24sata