Mario Vargas Ljosa u Beogradu i Novom Sadu


Jedan od najvećih savremenih svetskih pisaca Mario Vargas Ljosa dolazi u kratku posetu našoj zemlji, u organizaciji izdavačke kuće Laguna, tokom koje će boraviti u Beogradu i Novom Sadu.

U ponedeljak, 22. juna od 19 sati na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu biće priređen Razgovor s piscem.

Uvodnu reč daće prof dr Dalibor Soldatić, najveći stučnjak za hispansku književnost u našoj zemlji, nakon čega će Vargasu Ljosi biti dodeljana i Specijalna nagrada za prozu „Milovan Vidaković“ Međunarodnog festivala ProseFest.

Uslediće Razgovor s piscem koji će voditi hispanista Bojana Kovačević Petrović. Razgovor će biti usmeren na književno stvaralaštvo Marija Vargasa Ljose. Biće reči o njegovim dramama ali i o tome da li književnost ima moć kojom pokreće svet. Budući da je Vargas Ljosa poslednjih godina naročito usmeren na pozorište, razgovaraće se i o značaju pozorišta u njegovom životu, a uputiće i poruku mladim piscima i čitaocima. Deo razgovora ticaće se i mladih pisaca hispanske Amerike koji donose novi književni bum.

Ulaz u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu je slobodan.

Peruanski nobelovac će u utorak, 23. juna od 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u u Beogradu potpisivati svoje knjige u izdanju Lagune.

Izdavačka kuća Laguna objavila je dvanaest knjiga Vargasa Ljose. Sve je počelo 2008. godine kada su objavljene „Avanture nevaljale devojčice“. Marija Vargasa Ljosu čitali su mnogi, ali od kada je dobio Nobelovu nagradu za književnost, 2010. godine, čitaju ga svi. Usledili su romani „Pohvala pomajci“, „Pantaleon i posetiteljke“, „Povest o Majti“, „Jarčeva fešta“, „Grad i psi“, „Razgovor u Katedrali“, „Keltov san“, „Zelena kuća“, „Rat za smak sveta“, „Diskretni heroj“ i, prvi put na srpskom jeziku, memoari „Riba u vodi“. Prepoznatljivim majstorskim stilom Mario Vargas Ljosa u svojim memoarima iznosi jednostavnu istinu o ključnim fazama svog života pružajući nam motive iz kojih su nastala njegova najvažnija književna dela i mogućnost da ih sagledamo u novoj ravni. „Riba u vodi“ predstavlja ne samo strasno i neizostavno svedočanstvo već i jednu od najznačajnijih knjiga iz njegovog celokupnog književnog opusa.

PROČITAJTE I OVO:  Tri nagrade za „Kreativni centar“ na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu

Do 30. juna prilikom kupovine tri ili više knjiga Vargasa Ljose kupac stiče pravo na popust od čak 30% u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.

Mario Vargas Ljosa rođen je u mestu Arekipa u Peruu 1936. godine. Prvo delo, dramski komad „Inkino bekstvo“ napisao je sa 16 godina, a prva knjiga koju je objavio bila je zbirka priča „Šefovi“, za koju je dobio nagradu „Leopoldo Alas“. Postao je poznat posle objavljivanja romana „Grad i psi“, za koji je dobio Nagradu „Biblioteka Breve“ izdavačke kuće Seiš Baral 1962. i Nagradu kritike 1963. godine. Njegov drugi roman „Zelena kuća“, objavljen 1965, ovenčan je Nagradom kritike i Međunarodnom nagradom „Romulo Galjegos“. Usledila su dramska dela („Gospođica iz Takne“, „Kati i nilski konj“, „Čunga“, „Ludak s balkona“ i „Lepe oči, ružne slike“), studije i eseji (kao „Neprekidna orgija“, „Istina o lažama“ i „Izazov nemogućeg“), sećanja („Riba u vodi“), priče („Štenad“) i, pre svega, romani: „Razgovor u Katedrali“, „Pantaleon i posetiteljke“, „Tetka Hulija i piskaralo“, „Rat za smak sveta“, „Povest o Majti“, „Ko je ubio Palomina Molera?“, „Pripovedač“, „Pohvala pomajci“, „Lituma u Andima“, „Raj na drugom ćošku“, „Jarčeva fešta“, „Avanture nevaljale devojčice“, „Diskretni heroj“. Dobitnik je najznačajnijih književnih nagrada, među kojima su Nagrada Servantes, nagrade Princa od Asturije, PEN/Nabokov i Nobelova nagrada za književnost (2010).