Lagunin književni klub: Oto Oltvanji i Nataša Anđelković o knjizi “Sva siročad Bruklina”


U petak 5. jula u 18 sati održaće se 113. tribina Laguninog književnog kluba. O sjajnom delu Džonatana Litema „Sva siročad Bruklina“ govoriće književna kritičarka Nataša Anđelković i pisac i prevodilac ove knjige Oto Oltvanji.

PROČITAJTE I OVO:  REKORDNA POSEĆENOST: Strip crtači iz celog sveta u Leskovcu
PROČITAJTE I OVO:  Haruki Murakami je novom knjigom dotakao dno: „Grad i njegove nestalne zidine“ nije loša, već očajna

Ovenčan nagradom „National Book Critics Circle“, Litemova knjiga je maestralna detektivska priča koja je „oduvala“ sopstveni žanr.

Bruklinsko siroče Lajonel Esrog sam je sebe naimenovao za glavnu nakaznu atrakciju u kraju, pa nije čudo što ga svi zovu Cirkus. On boluje od Turetovog sindroma zbog čega ima opsesivno-kompulzivne verbalne tikove koji mu od života prave pakao. Sa tri veterana iz sirotišta radi za harizmatičnog sitnog kriminalca Frenka Minu. Bez njega im je život nezamisliv, pa im ne smeta što ih često šalje na zadatke s one strane zakona.

Ali kada Frenka ubiju, jedan Lajonelov ortak završiće u zatvoru, a druga dvojica će se boriti za mesto vođe. Pošto više nikome ne može da veruje, sâm započinje istragu o ubistvu, pokušavajući da drži kakav-takav red u svojoj glavi i svojim rečima. Lajonelov svet će se okrenuti naglavačke kako bude sve dublje zalazio u svet kriminala, a jedini saveznik će mu biti sopstvena hrabrost.