Festival kapitalnih knjiga od 24. do 27. maja u Beogradu


Druga po redu, kulturna manifestacija Festival knjige – Fesk, čiji je cilj da na jednom mestu istakne kulturno i naučno blago Srbije, održaće se od 24. do  27. maja u Beogradu, u hotelu Envoj (Čika Ljubina 1), gde će se predstaviti 700  naslova iz oblasti  humanističkih i društvenih nauka, kulture i umetnosti, objavljenih 2016. i 2017. godine. Više od 30 izdavača ali drugih značajnih institucija iz oblasti kulture, obrazovanja  i nauke  (muzeji, biblioteke, instituti) će prezentovati svoja kapitalna dela stvaraocima i ljubiteljima pisane reči. Festival će u sredu, 24. maja, u 14 sati, otvoriti Nikola Tanić, pomoćnik ministra za nauku, nakon čega će biti dodeljene nagrade za najbolju knjigu u više kategorija

Žiri u sastavu Aleksandar Jerkov (direktor Univerzitetske biblioteke), Nikola Samardžić (redovni profesor Filozofskog fakulteta), Viktorija Podboj (Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja), Zoran Blažina (dekan Fakulteta primenjenih umetnosti), Predag Šarčević (glavni i odgovorni urednik Trećeg programa Radio Beograda) i Stana Šehalić (sekretar Udruženja ekonomskih propagandista Srbije) izabraće najbolje knjige u tri kategorije:

  • knjiga koja ostvaruje naučni doprinos
  • knjiga koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi
  • vredno reprint izdanje stare knjige

U okviru Fesk-a će se u četvrtak, 25. maja, od 14 do 16 sati održati okrugli sto na temu “Stručna i naučna literatura na margini ili stranputici: kapitalno izdavaštvo između države i čitalaca” na kome će pokušati da se nađu rešenja kojima će i ova vrsta knjiga moći da zauzme zasluženo mesto u nacionalnoj kulturi Srbije.

Organizatori Festivala su izdavačke kuće Heraedu i Evoluta, a ulaz za sve posetioce je besplatan.


PROČITAJTE I OVO:  Prvi srpski putopis o Americi