Evro Book proslavio trideset godina rada


Izdavačka kuća Evro Book 23. maja proslavila je jubilarnih trideset godina rada. Svečanost je održana u Belom dvoru, na Dedinju, u prisustvu brojnih zvanica iz sveta izdavaštva, kulture, umetnosti, medija i drugih sfera poslovanja s kojima ova kuća godinama uspešno sarađuje.

„Želim da zahvalim na ukazanoj časti Njegovom preosveštenstvu vladiki šumadijskom gospodinu Jovanu, gospodinu ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, veliko hvala i Njegovom visočanstvu prestolonasledniku Aleksandru i Njenom visočanstvu princezi Katarini što su nam otvorili vrata svog doma i omogućili nam da svoj jubilej obeležimo u ovom divnom zdanju”, u pozdravnom govoru obratio se prisutnima gospodin Novica Jevtić, vlasnik i osnivač Izdavačke kuće Evro Book.

IKP Evro je osnovan davne 1989, kasnije je promenio naziv u Evro–Giunti, a 2015. godine urađen je ribrending, te je ova izdavačka kuća otad poznata kao Evro Book. Trideset godina praćenja svetskih trendova u izdavaštvu, osluškivanja želja čitalaca, negovanja lepe domaće i prevodne književnosti doveli su ih u sam vrh izdavaštva u Srbiji.

Na jučerašnjoj proslavi 30 godina rada Evro Booka, vlasnik i osnivač Novica Jevtić takođe je istakao da su protekle godine bile godine uspona i padova: „Trideset godina tokom kojih je svako jutro bilo jedan mali pohod za očuvanje ljudi i firme, a svako veče svođenje računa posle još jedne pobede ili razočaranja. U prirodi je čovekovoj da, kad nešto stvara, želi da to traje što duže, zato sam danas zahvalan za svaku godinu koja je iza nas.”

Bogat opus Izdavačke kuće Evro Book najvećim delom čine knjige za decu. Omiljeni junaci kao što su Pepa prase, Trolovi, Tom i Džeri, Superkrila, Štrumpfovi, Helou Kiti, Džeronimo Stilton, Pčelica Maja, Betmen, Supermen, Kalimero i mnogi drugi, razvijali su dečju maštu i ljubav prema knjizi. Veliku pažnju čitalaca privlače edicije „Zaboravljene priče” i „Priče iz davnina”, kao i serijalima „Džeronimo Stilton” i „Tea Stilton”, a za malo starije čitaoce, tu je i svetski hit, serijal „Hari Poter”.

PROČITAJTE I OVO:  Neolitska Vinča u romanu epske fantastike

Takođe, veliku pažnju Evro Book poklanja srpskoj istoriji, a među domaćom istoriografijom svakako se ističu monografije kraljeva iz Dinastije Karađorđević, među kojima je i najnovina, luskuzno opremljena knjiga „Petar I – kralj oslobodilac”, koju su od izdavača dobili svi gosti na poklon po završetku jučerašnje proslave jubileja.

„Dragi prijatelji, za ovih trideset uzbudljivih zajedničkih godina, moja zahvalnost ide svima vama. Snaga prijateljstva meri se i jačinom iskušenja kroz koja su ona prošla. A večeras, kada vidim koliko je prijateljstava odolelo vremenu i iskušenjima, mogu samo da budem ponosan i zahvalan”, ovim rečima je gospodin Novica Jevtić završio obraćanje prisutnima.