Epska i intimna priča jedne male porodice


Izdavačka kuća Dereta upravo je, u prevodu Gordane Subotić, objavila roman Kuća na nasipu italijanske književnice Danijele Raimondi. U pitanju je porodična saga koja se raspliće kroz dva stoleća, obuhvatajući i ključne istorijske događaje u Italiji, od revolucionarnih pokreta koji su ishodovali ujedinjenjem do „olovnih godina“ prošlog veka.

O knjizi: Porodica Kazadio odvajkada živi u selu Stelata, na razmeđi Lombardije, Emilije Romanje i Veneta. Kazadiovi su jednostavni, dobrostojeći i vredni ljudi.

Međutim, početkom XIX veka, jedan ciganski karavan zaustavlja se u ovom seocu na reci Po, i žitelji Stelate su preplašeni, ali i opčinjeni tim čudnovatim svetom boja i nesvakidašnjih običaja. Đakomo, stidljiv i setan naslednik Kazadiovih, zaljubiće se u jednu od njih, prelepu Ciganku divljeg pogleda, Violku Tosku, i tako začeti naraštaje nemirnih i strastvenih ljudi. Otad se svi potomci ove porodice dele na plavooke i plavokose sanjare koji su povukli na Đakoma, i na crnooke i crnokose vidovite naslednike Violkinih veština. Od Akila, rešenog da izmeri težinu udaha, do Edviđe, koja igra briškule sa čukundedom usnulim pre dva stoleća; od Adele, koja je u potrazi za mužem stigla čak do Brazila, i njene sestre Neve, koja kad je srećna, oko sebe širi opojne mirise, Kazadiovi žive rastrgnuti između nezaustavljive želje da se suprotstave sudbini i opasnog običaja da slede svoje snove. Svako svoj izbor do kraja sprovodi, bilo da je reč o ljubavi ili pobuni, o gladi za pravdom ili volji da se promeni svet. Ali pre svega prkose strašnom proročanstvu koje su jedne olujne noći Violki otkrile tarot karte.

O autorki: Danijela Raimondi je rođena u okolini Mantove, a veći deo života provela je u Engleskoj. Diplomirala je hispanoameričku književnost na Kraljevskom koledžu u Londonu, gde je i magistrirala.

Do objavljivanja romana Kuća na nasipu pisala je uglavnom poeziju, za koju je osvojila mnoge književne nagrade u Italiji, a 2012. je predstavljala svoju zemlju na pesničkom nadmetanju European Poetry Tournament u Sloveniji, gde je osvojila Nagradu publike. Kuća na nasipu njen je prvi roman.

Živi na relaciji London–Sardinija.