Duhovito, apsurdno, ozbiljno i nadrealno


Izdavačka kuća Čigoja nedavno je objavila roman Odbegli grad jermenskog književnika Žan-Šaa Hovanesa Tekgjozjana.

„Virtuelna filmska novela, u kojoj se prepliću misticizam i urbane tipologije, groteskni i humoristični prelazi.“ Ovako su kritičari opisali „Odbegli grad“, prvi roman jermenskog pisca i scenariste Žana-Šaa. Podjednako duhovito, apsurdno, ozbiljno i nadrealno, autor crta animirani film na papiru, gde predmeti oživljavaju a ljudska bića poprimaju nesuđene oblike.

Kada protagonisti Gagik i Grigor sklope neobično prijateljstvo sa turskim putnikom počinje burna priča koja obuhvata i seksualno i natprirodno. U želji da se proširi izvan tradicionalnih priča o političkoj korupciji i ekonomskoj borbi, koje ispunjavaju savremeni književni kanon Jermenije, autor se fokusira na društvene tabue. Kopajući pećinsko uporište mnogih zabranjenih subjekata u Jermeniji, on pronalazi zalihe živog, iskrenog humora, isporučenog kroz živopisno, čulno pripovedanje.

Sa dozom magičnog realizma, ’Odbegli grad’ suptilno ruši ’zabranjene plodove’ jermenskog društva, koji i dalje dominiraju životima mlađih generacija u zemlji: uključujući homoseksualnost, predbračne odnose i rodnu fluidnost.