Država od novca građana kupuje knjige Mire Marković


Država će novcem iz budžeta otkupiti za biblioteke širom Srbije knjigu Mire Marković “Bilo je to ovako”.

Komisija Ministarstva kulture dala je preporuku da se otkupi knjiga čiji je autor predsednica JUL-a protiv koje postoje dva krivična postupka. Tako će građani Srbije platiti da biblioteke imaju knjigu supruge Slobodana Miloševića, u kojoj ona pravda odluke i politiku koja je tada vođena, a za koju su srpski sudovi u pravosnažnom presudama utvrdili da je zločinačka. Naime, za Miloševića je u pravosnažnim presudama utvrđeno da je naredio ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića.

Sama autorka optužena je da je nezakonito delila stanove Fonda Srbije, a pokrenuta je i istraga zbog sumnji da je pomogla sinu Marku Miloševiću i njegovoj grupi u švercu cigareta. Bila je obuhvaćena i pretkrivičnim postupkom zbog ubistva Slavka Ćuruvije i utvrđeno je da je upravo po njenom nalogu napisan tekst “Ćuruvija dočekao bombe” u “Politici ekspres”, a koje je prethodio ubistvo novinara. Nakon što je pokrenut postupak protiv čefova DB za ubistvo Ćuruvije, za koje se u ranijim suđenjima utvrdilo da su postupali po Miloševićevom naređenju,

Mirjana Marković je 2014. godine bila u kontaktu sa Miroslavom Kurakom, optuženim da je neposredni počinilac zločina. Ni u jednom od ovih slučajeva, međutim, ona nije saslušana, jer je dobila azil u Rusiji.

Zanimljivo je da je ista komisija odbila knjigu “Isusovi memoari” Vuka Draškovića. “U mom slučaju politička merila su presudila i time se rukovodila ta komisija. Mislim da sam meta kao žrtva tog režima i zbog onoga što pišem u knjigama. Nema te komisije i žirija koji moje romane mogu da učine neprihvatljivim za čitaoce”, kaže Drašković.

Ćerka ubijenog vlasnika “Dnevnog telegrafa”, Jelena Ćuruvija kratko je rekla da preporuka da država otkupi knjigu Mirjane Marković “nije iznenađenje”.

ČITAJTE  Promocija zbirke erotskih narodnih priča "Čestoskok"

Veljko Stambolić, sin Ivana Stambolića, koji je ubijen po naređenju supruga Mirjane Marković, razočaran je preporukom komisije. “Takav potez najviše govori o samoj državi. Oni rade šta hoće, bez obzira na sve što se desilo”, kaže Stambolić.

U Ministarstvu kulture je nezvanično poručeno da se radi o preliminarnom izboru i da su na potezu biblioteke koje biraju koje će knjige uzeti. Ministar samo potpisuje izbor i ne meša se u rad komisija.

Međutim, predsednik komisije za otkup knjiga, istoričar Miloš Ković, kaže za “Blic” da je kriterijum po kome je knjiga Mire Marković predložena bio taj što se radi o svedočanstvu o jednom vremenu.

“Ta knjiga je istorijski izvor o određenom dobu, memoarska građa. Mi ne sudimo o kvalitetu te knjige. Ja sam istoričar i dajem konačno mišljenje o kvalitetu knjige kao istorijskog izvora, o tome se može diskutovati, ali je činjenica da bi je trebalo učiniti dostupnom čitaocima, jer je autorka bila u prilici da zna neke stvari. Ovo ne podrazumeva da vi sad podržavate ovu ili onu političku opciju, već uverenje da bi svaki istoričar i svako koga zanima svakako pročitao memoarsku građu učesnika u ovim događajima”, kaže Ković.

Autor: Blic, Kurir