“Doktor Glas” Jalmara Sederberga na srpskom jeziku


Izdavačka kuća AGORA objavila je novu knjigu – “DOKTORA GLASA” Jalmara Sederberga, klasika švedske književnosti u prevodu Dorijana Hajdua.

Sablasna priča o doktoru Glasu smeštena je u Štokholm tokom poslednjih godina devetnaestog veka. Doktor, problematičan i saosećajan čovek, pripoveda čudnu priču o Prečasnom Gregorijusu i njegovoj lepoj ženi. Gregorijus, star i neprijatan sveštenik ugrožava njeno fizičko i psihičko zdravlje. Ona se konsultuje sa doktorom Glasom, koji po prvi put krši etičke principe svog zanimanja i koristi potpuno netradicionalne metode da bi joj pomogao. Ali kada žena pronađe ljubavnika, doktor Glas se zaljubljuje u nju, i tako nastaje nepodnošljiva situacija.

Pred nama je remek-delo švedskog klasika Jalmara Sederberga. Doktor Glas je imresivan roman o trpljenju moći, o jezivim moralnim dilemama, u kome se sučeljavaju utisci o štokholmskom fin-de-siécle-u sa psihološkim portretom čoveka obuzetog opsesijom. Njegove preokupacije – seksualna nekompatibilnost, abortus, eutanazija – zajedno sa njegovim psihološkim uvidima, čine ga izvanrednim modernim delom.

„Doktor Glas je objavljen u Švedskoj, 1905. godine, kada je izazvao skandal, pre svega zbog toga što se bavi večno skandaloznim temama, seksom i smrću.

Metež oko ʻDoktora Glasa’ proizašao je iz doživljaja da on opravdava abortus i eutanaziju, čak i da možda racionalizuje ubistvo. Njegov protagonista je doktor koji ima mnogo stvari da kaže o dvoličnosti sopstvenog društva.

Doktor Glas je elegantna, snažna i umešno ispletena psihološka studija o komplikovanom čoveku koji se nalazi pred opasnim ali i širom otvorenim vratima i ne može da se odluči da li da kroz njih prođe ili ne.

Doktor Glas je duboko uznemirujuć roman, kao i određeni snovi – ili, ne slučajno, pojedini Bergmanovi filmovi, koji ga je sigurno pročitao. Jezive plave letnje noći severa spojene sa neobjašnjivom anksioznošću, bezimenim Kjerkegorovim strahom koji obuzima Glasa u sasvim uobičajenom trenutku, sučeljavanje blede duhovnosti gotovo komično vulgarnoj čulnosti – proizlaze iz istog kulturološkog konteksta.

PROČITAJTE I OVO:  Program Sajma knjiga za utorak

Doktor Glas je jedna od onih genijalnih knjiga koje su sveže i upečatljive sada kao što su bile i dana kada su objavljene.“

Beleška o piscu

Jalmar Sederberg (Hjalmar Söderberg, Stokholm 1869, Kopenhagen 1941) smatra se jednim od najvećih švedskih pisaca XX veka. Pisao je pesme, novele, kozerije, drame i romane, a radio je i kao činovnik i novinar.

Rodio se i odrastao u Stokholmu i ostao zauvek upamćen po lirskim opisima svog grada, u kome od 1950. godine i jedna ulica nosi njegovo ime. Pored toga, 2010. mu je podignut i spomenik, i to ispred Kraljevske biblioteke u Stokholmu.

Debitovao je romanom „Zavaravanja“ (Förvillelser) 1895, a proboj napravio opisom detinjstva u knjizi „Mladost Martina Brika“ (Martin Bricks ungdom). Knjiga „Doktor Glas“ objavljena je prvi put 1905. godine i sam pisac ju je smatrao svojim najboljim delom. Sedam godina kasnije objavio je i poslednji roman, „Ozbiljna igra“ (Den allvarsamma leken). Potom se okrenuo kraćim formama, novelama i pozorišnim komadima, da bi se pred kraj života dodatno posvetio istraživanju religijske tematike. Zanimljivo je i da je Sederberg sam crtao ilustracije za prva izdanja više svojih dela, kao i to da poznata izdavačka kuća Valstrem i Vidstrand (Wallström & Widstrand), osnovana 1884, logotip duguje upravo Sederbergu, koji im je crtež poslao zajedno sa rukopisom svog prvog romana.

Dobitnik je Velike nagrade „Devetorke“, književne akademije sastavljene od devet članova, 1936. godine. Bavio se i prevođenjem sa francuskog i nemačkog jezika.