Foto: Milan Aranđelović

Dereta za Sajam knjiga 2023.


Iz Deretine produkcije između dva Sajma izdvajamo Zasluženi odmor, kratke novele iz zaostavštine velikog Vladana Desnice. Objavljene nakon punih pet i po decenija od piščeve smrti, predstavljaju ne samo literarni već i kulturološki događaj… Nova knjiga pripovetki Igora Marojevića, Granična stanja, zasigurno je najkompaktnije i najpolivalentnije delo u bogatom piščevom opusu, a izuzetno mesto u Deretinoj produkciji zauzima i roman Morbus mundi Sonje Ražnatović, prošlogodišnji dobitnik Nagrade „Miroslav Dereta“.

Foto: Promo

Ljubiteljima domaće književnosti interesantna će biti i istorijska drama o sudbini Srbije Tajane Poterjahin, Vukovi i pastiri, Album iščezlih slika Milomira Đukanovića ‒ uzbudljiv literarni vodič koji predstavlja detaljan uvid u društvenu stvarnost i istorijske promene, Demoni opijene duše Đorđa Ćirjanića, kao i on the road roman Sama Amerika, Tomislava Longinovića, o večito varljivom američkom snu.

Foto: Promo

Iz ovogodišnje produkcije izdvaja još jedno delo Dejmona Galguta, dobitnika Bukerove nagrade za 2021.

Reč je o romansiranoj biografiji Arktičko leto, koja prati život britanskog književnika E. M. Forstera. Građeno na istorijskoj dokumentaciji, Forsterovim dnevnicima i pismima, Galgutovo delo predočava piščevu borbu koja je prethodila stvaranju remek-dela, romana Kroz Indiju.

Za dobitnika Pulicerove nagrade Ričarda Pauersa ekološka degradacija jedan je od ključnih književnih motiva, a u svom poslednjem romanu, Zbunjenost, o toj temi nam pripoveda iz jednog sasvim novog, intimnog ugla.

Foto: Promo

U biblioteci „Tragom klasika“ iz Derete su pripremili novo izdanje kultnog dela Pometnje pitomca Terlesa i izabrane priče. U ovom izboru pojavljuje se, pored Pometnji, autorovog prvenca, skoro celokupan pripovedački opus velikog pisca modernizma, Roberta Muzila.

Domaću čitalačku publiku upoznali su sa Zimskim odmorom, poslednjim romanom jednog od najvećih savremenih irskih pisaca, Bernarda Maklejvertija, koji ima sve odlike njegove proze: precizne i saosećajne uvide, lagan, elegantan stil i nežnu emotivnu priču, kao i s novim, redigovanim izdanjima klasika Priča Jevrejina Lutalice Žana d’Ormesona i životnim delom Fernanda Pesoe, Knjiga nespokoja.

Foto: Promo

Izuzetno intiman pogled na aktuelnu temu današnjice, pitanje izbeglica i migranata, roman Izlaz – Zapad Mohsina Hamida donosi nezaboravnu savremenu, a istovremeno univerzalnu priču o borbi, ljubavi i hrabrosti, dok je Knjiga o kućama još jedno originalno ostvarenje italijanskog autora Andree Bajanija.

Ljubiteljima romana pisanih u duhu dobre stare tradicije, intrige, ljubavi i misterije, zanimljivi će biti viktorijanski roman Eseška zmija, autorke Sare Peri, za koji tvrde da je spoj Čarlsa Dikensa i Brema Stokera i koji je adaptiran u hit-seriju na Apple TV+, Afera Kristi, Nine de Gramont, sa zapletom punim misterije i obrta, u savršenom stilu Agate Kristi, kao i Sira, nastavak bestselera Vreme između štepova, Marije Duenjas.

Foto: Promo

Sa južnoameričkog kontinenta stižu feministički romani u kojima se prepliću životi žena iz različitih epoha i društava razdvojenih vekovima: Nevidljiva planina Karoline de Robertis i Žarač Lusije Lihtmaer.

Još jedan aktuelni hit iz Deretine produkcije svakako je i roman Očekujući Mister Bodženglsa, preveden na više od trideset jezika. Ovaj očaravajući prvenac Olivijea Burdoa, koji je dobio mnoge prestižne književne nagrade, maštovita je ljubavna priča ispunjena nemirom i tugom.

Foto: Promo

Spajajući istorijsko-dokumentaristički pristup i fikciju, Judit Šalanski u delu Popis nekih gubitaka donosi dvanaest priča o nestalim stvarima, koje su sentimentalni podsetnik na neprekidnost promena.

Psihologija životinja novi je bestseler priređivača velikog svetskog hita Psihologija gluposti, psihologa i urednika Žana Fransoa Marmiona i njegovih saradnika, koji su pokušali da objasne zašto nas životinje fasciniraju, na koje smo sve načine međusobno slični i kako se pak razlikujemo.

Foto: Promo

Poklonike filozofije Dereta će obradovati Volterovim Filozofskim pismima, Dekartovim delom Strasti duše, kao i Platonovim dijalogom Protagora.

Foto: Promo

Najmlađi čitaoci imaće priliku da nabave nove nastavke popularnih ilustrovanih serijala: Dnevnik šonjavka 16: Pun pogodak i Dnevnik šonjavka 17: Prepuna pelena, Džefa Kinija; Nezgode Maksa Kramblija 3: Majstori za nevolje R .R. Rasel, kao i finalni deo priča za oštrenje uma Pesak i zvezde 3, Dušana Pejčića.

Za omladinu iz Derete izdvajaju Badem Vonpjong Sona, ekscentičan i dirljiv roman o adolescenciji, koji je prodat u preko milion primeraka u Južnoj Koreji i adaptiran u predstavu i mjuzikl.

Foto: Promo

Za najmlađe čitaoce pripemljeni su  i finalni deo priča za oštrenje uma Pesak i zvezde 3, Dušana Pejčića, dok za omladinu izdvajaju Badem Vonpjong Son, ekscentičan i dirljiv roman o adolescenciji, koji je prodat u preko milion primeraka u Južnoj Koreji i adaptiran u predstavu i mjuzikl.

Foto: Promo

Druženje sa autorima

Posetioci Deretinog štanda u areni Hale 1 imaće priliku da se druže sa piscima Tomislavom Longinovićem, Đorđem Ćirjanićem, Tajanom Poterjahin i Igorom Marojevićem.

Tomislav Longinović

U utorak 24. oktobra od 17 do 19 časova, potpisivaće novi roman Sama Amerika kao i prethodni Fetiš nulo.

Đorđe Ćirjanić

U sredu 25. oktobra od 17 do 19 časova, čitaoci će imati priku da upoznaju autora romana Demoni opijene duše.