Deca osećaju manju fizičku i emotivnu povezanost sa roditeljima kada im ovi čitaju e-knjige


Istraživanje je pokazalo da oni roditelji koji pre spavanja čitaju knjige od papira ostvaruju mnogo dublju emotivnu povezanost sa svojom decom od onih roditelja koji im čitaju sa elektronskih čitača ili sa tableta. Sa razvojem novih tehnologija pojavilo se i pitanje da li čitanje sa elektronskih čitača menja iskustvo i zadovoljstvo čitanja.

Sada su istraživači sa Univerziteta Saseks otkrili da deca osećaju mnogo manju fizičku i emotivnu povezanost sa svojim roditeljima kada im ovi čitaju priče pred spavanje sa elektronskih čitača.

Istraživači veruju da tableti ometaju pažnju najmlađih podsećajući ih da na njima mogu da gledaju filmove ili igraju igrice umesto da čitaju priče. Takođe se menja položaj tela što onemogućava više maženja i dodira.

„Knjige načinjene od papira imaju samo jednu svrhu“, kaže doktor Nikola Juli koji je vodio ovo istraživanje. „Sa druge strane, elektronske knjige su samo jedna aplikacija na multifunkcionalnom uređaju koji može da se koristi i za igranje igara ili gledanje filmova.“

„Ljudi elektronske uređaje mnogo češće koriste za solo aktivnosti, tako da je i čitanje sa njih postala privatna aktivnost. Naši rezultati pokazuju da upotreba elektronskih uređaja i čitanje egzistiraju u odvojenim sferama života.“

Istraživači su posmatrali decu između sedam i devet godina staru i njihove majke dok jedni drugima čitaju priče sa papira i sa elektronskih čitača.

Utvrdili su da vrsta medija sa kojeg se čita nema uticaja na zadržavanje informacija. Sa druge strane, interakcija i toplina su bile na nižem nivou kada se čitalo sa elektronskog čitača, a vremenom se ovaj nivo spuštao sve više, naročito kada su deca počela da čitaju svojim majkama.

Deca su, takođe, pokazivala veće interesovanje za samu sadržinu priče kada su je čitali sa papira, dok su majke tom prilikom imale mnogo više komentara vezanih za samu priču.

PROČITAJTE I OVO:  Hemingvej radio za KGB, FBI mu bio za petama?

Deca su tokom čitanja držala tablet onako kako ga koriste kada su sami tako da je fizička povezanost između njih i majki bila manja nego kada su čitali knjige od papira.

Izvor: The Telegraph