Avangardni superstar premijerno u Srbiji


U okviru muzičkog programa Nova Festivala, koji će se održati u Pančevu, 6. oktobra u 20 časova u Dvorani “Apolo”, nastupiće avangardni superstar, poljski klarinetista Vaclav Cimpel sa svojim LAM Triom, prvi put dolazi u Srbiji. Iste večeri, na programu festivala je još jedna premijera – novi, autorski projekat violiniste Filipa Krumesa – Filip Krumes Kvartet. Ulaz na koncerte je besplatan.

Jedan od nesputanih heroja savremene muzike, poljski kompozitor i klarinetista Waclaw Zimpel, sa svojim LAM Triom nastupa u Pančevu. Aktuelni Zimpelov bend LAM Trio, u kome mu društvo prave pijanista Krzysztof Dys i bubnjar Hubert Zemler, upravo je projekat nastao na tradiciji američkog minimalizma u duhu Stevea Reicha, a koji se džezu približava u improvizatorskoj nadogradnji sporovozećih zvučnih zastora. Delikatno i strpljivo razrađujući par osnovnih tema i zvučnih motiva, talentovani Poljak zauzdava svoju energiju i improvizatorski talenat po kome je i postao poznat, da bi ih potom otpustio i oslobodio u pažljivo natempiranom trenutku, poput nezadržive lavine.

Karijera pančevačkog violiniste Filipa Krumesa paradigma je ovdašnjeg umetničkog puta virtuoznog, tehnički potkovanog, a istovremeno kreativnog muzičara, bez ozbiljnije konkurencije na svom instrumentu. Bilo da se radi o world music sastavu Shira U’tfila, ciganskom svingu Hot Club of Belgrade, džezerskim izletima u Serbian Jazz, Bre! projektu ili aktuelnom angažmanu u bendu repera Marčela, upravo je Krumes taj koji svojim strastvenim pristupom sviranju daje posebnu aromu muzici, i čiji je svaki koncertni nastup primer iskrenog izgaranja na sceni. Ove godine, Krumes je spreman da se poigra svim raspoloživim bojama i tehnikama sviranja, ali i pristupima kompoziciji i aranžmanima, u kvartetu koji će se premijerno predstaviti na Nova Festivalu. Neočekivane solo deonice, zamene konvencionalnih uloga instrumenata u bendu, izleti u slobodnu improvizaciju te, uopšte uzev, rekontekstualizacija vlastitog izraza i konvencija žanrova u kojima se ovaj umetnik kreće, obećavaju autentičan koncertni događaj sa velikim značajem za pančevačku muzičku scenu.

PROČITAJTE I OVO:  "White Raven" za knjigu „Mrnjavčevići”