Američka književnica otkriva tajne Bele kuće


Tajne koje skriva Bela kuća odlučila je da otkrije američka književnica Kejt Anderson Brauer u svojoj novoj knjizi. U njoj ona iznosi malo poznate detalje o Klintonovima, Kenedijevima i drugim predsednicima koje je saznala od posluge koja je radila za njih.

Tokom skandala u kom se našao američki predsednik Bil Klinton zbog afere s Monikom Levinski, služavka u Beloj kući ušla je kako bi pospremila spavaću sobu predsednika i prve dame, a onda se šokirala kad je ugledala krv na krevetu.

Krv je pripadala Klintonu, koji je u javnosti rekao da se “povredio kad se zaleteo u kupatilo usred noći’.

Ali osoblje Bele kuće nije mu poverovalo.

– Prilično smo sigurni da ga je Hilari Klinton udarila knjigom. Pored stola se nalazilo najmanje 20 knjiga i njegova prevarena žena mogla je da izabere bilo koju, uključujući i Bibliju – rekao je jedan od njih novinarki i književnici Kejt Anderson Brauer.

Za knjigu “Rezidencija” ona je intervjuisala više od 100 bivših zaposlenih u Beloj kući, kao i bivše prve dame, Lauru i Barbaru Buš, Rozalin Karter i nekoliko dece predsednika.

Ovo su neke od njihovih priča.

– Supružnici Klinton ponekad su se žestoko svađali šokirajući osoblje sočnim psovkama, a ponekad su prolazili kroz periode mučne tišine – piše Brauer.

Cvećar Ron Pejn prisetio se da je video dva batlera kako kroz vrata prisluškuju svađu.

– Odjednom je uzviknula “prokleti gad!” predsedniku, a onda je bacila teški predmet preko sobe. Osoblje je kasnije pričalo da je bacila lampu. Svađe su se pojačale tokom preljubničkog skandala, a osoblje kuće “sedelo je u prvom redu” – piše u knjizi.

Javnost za aferu nije znala sve do aprila 1998, a osoblje je znalo šta se događa još od 1995.

PROČITAJTE I OVO:  Lopovi pokušali da prodaju ukradene stripove zakonitom vlasniku

– Batler je video predsednika i Moniku Levinski u porodičnom bioskopu, a onda su ih viđali sve češće i češće. Tri ili četiri meseca 1998. predsednik je spavao na kauču. Ženski deo osoblja smatrao je da je dobio šta je tražio – piše Brauer.

Dok je osoblje Klintonovih gledalo svađe, spremačice Kenedijevih gledale su golotinju.

Naime, Džeki Kenedi provodila je mnogo vremena na farmi u Virdžiniji, a kad njegova supruga nije bila kod kuće, predsednik je plivao go u bazenu Bele kuće s drugim damama, od kojih su neke radile kao njegove sekretarice.

Jedan zaposleni koji je trebalo da očisti bazen prisustvovao je golišavoj sceni.

– Kada je otvorio vrata, bio je šokiran što vidi Kenedijevog savetnika i bliskog prijatelja Dejva Pauersa kako pored bazena sedi go s dve Kenedijeve sekretarice. Istog trenutka on je pobegao, a incident nikad kasnije nije spomenut.

Kadgod bi Džeki bila odsutna, gole žene šetale bi po kući – piše Brauer.

Predsednik Ronald Regan sa suprugom se svađao oko gledanja televizije, a prva dama uvek bi gunđala i zapovedala. Predsednik Džordž Buš i njegova žena Barbara uvek su osoblju izgledali kao da se dobro slažu, da su dobri prijatelji i da su iskreni jedan prema drugom i dobri prema osoblju.

Buševi su, za razliku od ostalih, podsticali radnike da odu kući ranije i prema njima su se odnosili kao prema članovima porodice.

S Obamom i njegovom ženom priča je malo drugačija.

– S njima je sve bilo profesionalno od samog početka. Posle nekog vremena prva dama je probila led i postala bliskija s osobljem – piše Kejt Anderson Brauer u svojoj novoj knjizi.

Izvor: Blic