Izdavačka kuća Booka upravo je objavila roman Suđaje i furije, mlade američke autorke Loren Grof koji je proglašen za knjigu godine u izboru kritičara sajta Amazon. Roman je na sprski preveo pisac i prevodilac Oto Oltvanji.

O KNJIZI

Suđaje i furije književno je remek-delo koje se vešto poigrava očekivanjima čitalaca. Osim što je briljantna vivisekcija braka, ovaj roman je i portret kreativnog partnerstva iz pera jedne od najboljih spisateljica svoje generacije.

Svaka priča ima dve strane. Svaka ljubavna veza ima dve vizure. I ponekad, ispostavlja se, ključ uspešnog braka nije u njegovim istinama, već u njegovim tajnama. U srži ovog raskošnog, epskog, višeslojnog romana, Loren Grof ispreda priču o jednom takvom braku u periodu od dvadeset četiri godine.

Sa dvadeset dve, Loto i Matilda su glamurozni, ludo zaljubljeni jedno u drugo i osuđeni na uspeh. Deceniju kasnije, njihovi prijatelji im i dalje zavide na takvom braku, ali naše uzbuđenje dostiže vrhunac kad shvatimo da je sve još komplikovanije i neobičnije nego što je na prvi pogled izgledalo. Sa zapanjujućim otkrićima i višestrukim paralelnim pričama, dočaranim u živopisnoj i originalnoj prozi, Loren Grof nam je podarila istinski zadovoljavajući roman o ljubavi, umetnosti, kreativnosti i moći kakav još niste čitali.

Dubok, neočekivan, inspirativan i potresan, on pogađa i u glavu i u srce.

KRITIKA O ROMANU

„Loren Grof je spisateljica retkog talenta, a Suđaje i furije je roman nesputanih ambicija koji pleni komedijom, tragedijom, vešto primenjenom erudicijom i nesumnjivim iskrama genijalnosti posejanim po čitavoj knjizi.“ — The New York Times Book Review (naslovni prikaz)

„Bogat roman prepun trikova… Loren Grof je neverovatno živopisna spisateljica… teško je prekinuti sa čitanjem.“ — Entertainment Weekly

„Odvažno i veličanstveno…. Rezultat ne samo da je prekrasno voajerski, već i na pametan način govori istovremeno o utehama i poniženjima jedne ljubavne veze.” — LA Times

„Delirična, ushićujuća i srceparajuća vožnja kroz čitave decenije jednog bajkovitog braka… Autorka od čitaoca traži njegovo aktivno učešće, da se potpuno unese u radnju kako bi lično doživeo sve misterije, padove i trijumfe jedne veze. Čitajte, uživajte i tugujte kad se ta vožnja završi.“ — San Francisco Chronicle

„Loren Grof u svom očaravajućem romanu Suđaje i furije cepa naizgled savršen brak po svim šavovima.“ — Vanity Fair

„Ne prestajemo da budemo fascinirani svim onim što bi moglo da se dešava iza zatvorenih vrata — naročito kad se sa druge strane nalazi glamurozan, ludo zaljubljeni par. Upoznajte Matildu i Lota. Fatalna drama u romanu Loren Grof raspliće se u dve različite vizure kojima nećete uspeti da odolite.“ – Marie Claire

O AUTORKI

lauren-groff-c-megan-brown-e1443711852353Loren Grof (rođena 23. jula 1978.) je američki romanopisac i spisateljica kratkih priča. Autorka je tri romana i jedne zbirke priča. Njen prvi roman, Čudovišta Templtona, objavila je izdavačka kuća Hiperion 2008. godine, a knjiga se odmah našla na listi bestselera New York Timesa. Dopala se i Stivenu Kingu, koji ju je pročitao pre objavljivanja i napisao rani prikaz za Entertainment Weekly. Našla se u užem izboru Nagrade Orindž za nove pisce 2008. godine, a Amazon.com i San Francisco Chronicle su je uvrstili u izbor najboljih knjiga za tu godinu.

Loren Grof je kratke priča objavljivala u renomiranim časopisima kao što su The New Yorker, The Atlantic Monthly, Five Points i Ploughshares, kao i u antologijama Najbolji novi američki glasovi 2008, Nagrada Puškart XXXII i Najbolje američke kratke priče za 2007, 2010 i 2014. godinu. Mnoge od ovih priča pojavljuju se u njenoj zbirci kratkih priča, Nežne jestive ptice, objavljenoj 2009. godine.

Njen drugi roman, Arkadija, objavljen je u martu 2012. godine. Arkadija priča priču o prvom detetu rođenom šezdesetih u fiktivnoj komuni na severu države Njujork. Bestseler listova The New York Times i Booksense, Arkadiju su odabrali kao jednu od najboljih knjiga 2012. godine eminentni listovi The New York Times, The Washington Post, NPR, Vogue, The Globe and Mail, Christian Science Monitor i Kirkus Reviews.

Poslednji njen roman, Suđaje i furije, objavljen je u septembru 2015. godine. Suđaje i furije je portret 24-godišnjeg braka ispričan iz vizure muža, a zatim i supruge. Bio je nominovan za Nacionalnu književnu nagradu u kategoriji proze, a od strane kritičara sajta Amazon proglašen je za knjigu godine.

 

Comments

comments

Related Posts