Agata Kristi je želela da “ubije” Herkula Poaroa


Agata Kristi je engleska književnica, autorka brojnih detektivskih romana i dramskih dela i kreatorka jednog od najpoznatijih književnih likova – detektiva Herkula Poaroa koji se pojavljuje u mnogim njenim delima. Zbog knjiga koje je napisala, dobila je nadomak “kraljica zločina”.

Malo je poznata činjenica da je Agata kristi mrzela malog detektiva velikog uma i slavnih brkova. Iako je Herkul Poaro njena najpoznatija književna kreacija koja je odmah po pojavljivanju stekla velike simpatije među publikom Agata Kristi se pokajala što ga je izmislila. Smatrala je da je sve vezano za njega pogrešno i da ništa ne valja.
Međutim, nije želela odmah da ga „ubije“. U duhu svojih romana prvo ga je načinila nemogućom osobom. I tek kada je od malog detektiva stvorila „teatralnog, napornog, egocentričnog malog kretena“ bilo je vreme za „ubistvo“. Priču u kojoj Paoro umire napisala je 1945. godine. Shvativši koliko joj novca donosi mali detektiv rukopis je stavila u sef. Mrzela je Poaroa, ali nije bila gadljiva na novac koji joj je on donosio. Zato je nastavila da piše priče u kojima je glavni junak lik koga prezire. Roman Zavesa u kojoj Herkul Poaro umire objavljen je tek kada je Agata Kristi i sama bila na samrtnoj postelji.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda Agata Kristi je autor sa najviše prodatih knjiga, dok je njen roman Ubistvo Rodžera Akrojda (u kome glavnu ulogu ima Herkul Poaro) proglašen za najbolji krimi-roman svih vremena, čime je i Agata Kristi dobila titulu najboljeg pisca detektivskih priča.

Najobjavljivanija je autorka svih vremena. Jedino Biblija i Šekspirova dela premašuju ukupni tiraž njenih dela – prodato ih je milijardu na engleskom jeziku i još milijardu u prevodu na stotinu drugih jezika.

PROČITAJTE I OVO:  Stiven King na Tviteru objavio "najkraću horor priču"

Velike zasluge za ovaj uspeh duguje upravo „malom kretenu“ Herkulu Poarou.