Zabranjen erotski roman star 300 godina


Erotski roman “Fanny Hill”, koji govori o seksualnim podvizima mlade devojke, zabranjen je u Velikoj Britaniji – da se studenti ne bi uznemirli.

Roman je zbog svog sadržaja zabranjen i pre 270 godina, tek što je izašao. Tada ga je zabranio biskup Londona koji je, nakon što ga je pročitao, rekao da je nešto najrazvratnije što je ikada pročitao.

Cenzura je ukinuta 1970. godine i roman je bio dostupan i korišćen kao literatura na univerzitetima, a 2007. godine Bi-Bi-Si je uradio televizijsku adaptaciju.

Sada je, na inicijativu stručnjaka za književnost 18. veka Džudit Hauli sa Univerziteta u Londonu, zabrana ponovo uvedena zbog straha da bi studenti mogli da se uznemire. Ipak, ne dele svi takvo mišljenje.

“Pomisao da mlade žene i muškarce treba zaštititi od čitanja je tragična”, rekao je profesor Frenk Fjuredi sa Univerziteta Kent.

“Fanny Hill” se smatra prvom engleskom pornografijom u prozi i prvim takvim romanom. Iako je najviše bio zabranjivan, postao je i najpopularniji roman, pa su čitaoci uvek pronalazili načine da dođu do njega.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Prodat Mali princ s ljubavnog pisma Sent-Egziperija