„Via Pula“ Dragana Velikića ponovo u prodaji


Roman „Via Pula“ dvostrukog dobitnika Ninove nagrade Dragana Velikića, prvi put objavljen 1988. godine, počinje navođenjem podataka iz lične karte glavnog junaka, neuropsihijatra Bruna Gašparinija, da bi odmah eksplodirao u vatromet pripovesti, likova, događaja iz najrazličitijih vremena, koji se istovremeno prepliću – poništavajući svaku hronologiju – u kamenu, u uzvišenim i oronulim palatama, u rimskim ruševinama i austrougarskim vilama, ali pre svega u glavi glavnog junaka.

„Prošlo je tačno 35 godina otkako se ’Via Pula“ pojavila u izdanju beogradskog Rada. Otada je bilo nekoliko reizdanja kod Stubova kulture, zatim zagrebačkog Meandra Media, i sada kod Lagune. ’Via Pula’ mi je donela prvo književno priznanje, Nagradu ’Miloš Crnjanski’, i prve strane prevode na nemački i italijanski. Videćemo kako će mlađa čitalačka publika primiti ovaj roman,“ izjavio je Dragan Velikić.

U ovom Velikićevom romanu more istinski diše. Pula se nameće kao primorski, mediteranski grad. Ali ne na način turističko-kičerski. Pula hvata za gušu kao grad egzila, od vremena davnih do najnovijih. I sve više nas osvaja glavni junak Bruno Gašparini sa svojim pacijentima i susretnicima – usred ringišpila slučajno sabranih ljudi koji se svaki čas uključuju u nove vožnje.

Roman „Via Pula“ možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.