Uprkos svim očekivanjima, NIN-ova nagrada Tabaševiću


Dobitnik 65. NIN-ove nagrade za roman godine je Vladimir Tabašević za knjigu “Zabluda Svetog Sebastijana” u izdanju “Lagune”. Nagrada će biti svečano uručena narednog ponedeljka.

“Ovim delom autor se vraća samosvojnom izrazu koji je ponudio u svom prvom romanu pa čak i njegovim temama – ratnoj traumi, odnosu sa majkom, samoćama, ali sada kao sazreli pisac koji vlada jezikom, atmosferom i složenim motivima”, zapisano je, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Vladimir Tabašević je, posle proglašenja dobitnika, izjavio da mu je “dvostruka uloga Svetog Sebastijana” bila zanimljiv motiv za pisanje.

“Ta vrsta u nekom smislu dvostruke uloge Svetog Sebastijana, koji je bio vođa pretorijanske garde koja progoni hrišćane, a koji sa druge strane, u svom srcu neguje neku vrstu vere, neku vrstu nade, interesa za hrišćanstvom, u nekom zdravom smislu, ne u vulgarnom, mi je bila zanimljiva kao motiv i kao figura koja je nastavila da se kroz čitav roman provlači – u smislu da se odražava na subjekte junaka”, rekao je Vladimir Tabašević.

U najužem izboru za 65. NIN-ovu nagradu bili su i romani: “Prekasno” Branke Krilović, “Odustajanje” Jelene Lengold, “Uhvati zeca” Lane Bastašić, “Deseti život” Saše Savanović i “Beogradski trio” Gorana Markovića.

O finalistima je odlučivao žiri koji čine Tamara Krstić, Marjan Čakarević, Branko Kukić, Ivan Milenković i Zoran Paunović.

Po glasovima čitalaca Bookvar online magazina, NIN-ova nagrada bi pripala Jeleni Lengold za knjigu “Odustajanje” koja nije dobila nijedan glas žirija NIN-ove nagrade.


PROČITAJTE I OVO:  Promocija romana „Rođeni zli“ Dušana Nedeljkovića