Štampane ili elektronske knjige: novo istraživanje pokazalo šta je bolje za decu


Čini se da će pitanje da li su bolje elektronske ili papirne knjige ostati bez odgovora. Izgleda da, makar kada su u pitanju deca, konačno imamo odgovor.

Na Univerzitetu u Mičigenu sprovedeno je novo istraživanje čiji su rezultati prezentovani američkim pedijatrima.

„Želeli smo da sprovedemo ovo istraživanje zato što je čitanje knjiga najvažnija razvojna aktivnost u kojoj cela porodica može da učestvuje“, izjavila je pedijatar za razvojno ponašanje Tifani Muncer. „Ono unapređuje ljubav prema čitanju, razvoj pismenosti u ranom detinjstvu kao i privrženost između roditelja i dece.“

Naučnici su, za potrebe ovog istraživanja, zamolili trideset i sedam bračnih parova da zajedno sa njihovom decom pročitaju tri formata knjige: elektronski sa zvučnim efektima i animacijom, klasičan elektronski i štampani format. Čitanje knjiga je pažljivo posmatrano, a istraživači su posebno obraćali pažnju na povezivanje, verbalnu komunikaciju kao i vezu sa samim čitanjem između roditelja i dece.

Na žalost onih koji prednost daju tabletima i elektronskim čitačima rezultati nisu dali primat elektronskim oblicima knjiga.

Suština rezultata je da su veze između roditelja i dece, njihova povezanost, fokusiranost na priču koja se čita, pa čak i brzina čitanja slabije kada se to čini preko elektronskih čitača.

Naučnici smatraju da je ovo posledica specifičnih karakteristika samih elektronskih čitača u odnosu na klasične knjige, a koje ometaju najmlađe.

„Poboljšanja elektronskih knjiga sveukupno ometaju čitanje, roditelji manje verbalizuju priču kada je čitaju sa čitača“, kaže doktorka Muncer. „Mališani su u osetljivom razvojnom dobu, sa manjim kapacitetom za održavanje pažnje što ih može učiniti podložnijim uticajima ovih ometajućih poboljšanja.“

Roditelji su neprekidno morali da prekidaju čitanje zato što je njihovo dete pritisnulo pogrešno dugme ili je pogrešno tapkalo po ekranu.

PROČITAJTE I OVO:  Volterova Rasprava o toleranciji bestseler u Francuskoj

Sve u svemu, istraživanje je pokazalo da čitanje klasičnih papirnih knjiga uspostavlja mnogo snažniju povezanost između roditelja i dece gde dete nije ometano specijalnim grafikama ili svetlima. Takođe je češće diskutovano o pročitanom iz klasične knjige nego sa elektronskog čitača.

„Štampane knjige su zaista zlatni standard u uspostavljanju snažnijih veza između roditelja i dece“, rekla je doktorka Muncer.

Takođe je izjavila kako bi pedijatri trebalo da roditeljima i deci preporučuju da prednost daju papirnim, a ne elektronskim knjigama.

Štampane knjige su, izgleda, dobile ovu bitku, ali se rat nastavlja.

Izvor: Bookstr