Promocija knjige “9:99 Ujutru”


Kontrast izdavaštvo i Polet vas pozivaju na promociju druge pesničke knjige Jelene Anđelovske, koja će se održati 18. oktobra, sa početkom u 19.30 časova.

09:99 ujutru sumatraistički spaja meridijane u jednu liniju, tanku crtu po kojoj savremeni čovek hoda u svojim nasušnim potragama. Kreativnost njenog izraza uspeva da obuhvati najrazličitije pojave, od lične tragedije pojedinca, do globalnih društveno-političkih fenomena. Anđelovska bira da se obrati svom čitaocu na način koji je topao, blizak i pun razumevanja za nepravde sa kojima se svakog jutra suočavamo.

O zbirci će govoriti:
– Dubravka Đurić, pesnikinja, književna kritičarka, urednica i prevoditeljka
– Stevan Bradić, pesnik i asistent na Odseku za komparativnu književnost u Novom Sadu

Govoriti jednostavnim jezikom, bez mistifikacija, ispričati obično ljudsko iskustvo u njegovoj izloženosti nasilju tehnologije, istorije i poretka; postaviti čitaoca pred stvarnost koja ga okružuje i suočiti ga sa onime pred čime po pravilu zatvara oči; boriti se pesničkim sredstvima za ovaj zajednički svet: sve to nam donosi poezija Jelene Anđelovske. Ona se hrabro suočava sa krajnjim tačkama ljudskog postojanja. 09:99 ujutru zbirka je koja nam poručuje da istorija nije završena, da smo još uvek na početku i da vredi živeti i boriti se.
Stevan Bradić

od prethodne knjige pesama jelena se selila 94657938040069730796007 puta i odlazila 946579380400697307960071 put. do ovde je stigla. ovo je mala knjiga (kao u pesmi) za sve rasute pesme, ali je jedina ostala sačuvana. jer iz godine u godinu mladosti se pakuju. skladište se promenjeni polovi. baš kao u pesmi?
Dragan Protić (Škart)

Jelena Anđelovska (Beograd-Novi Sad) dipl. Dramaturškinja, autorka zbirke poezije “Domovina, bes mašina”, (Akademija Schloss Solitude, Štutgart, 2013). Pesme su joj prevedene na engleski, italijanski I mađarski jezik. Izvodi poeziju sa u saradnji sa muzičarima I vizuelnim umetnicama. Osnovala I vodila novosadski poetski program “Poezija u kući”. Radila kao novinarka, konobarica, sos konsultantkinja za žene nad kojima je vršeno nasilje, prodavačica na pijaci I td. Živi sa psom Lili.

PROČITAJTE I OVO:  Vodič za opstanak na društvenim mrežama

Moderator: Danilo Lučić
Muzička podloga: Ivan Čkonjević