Predstavljanje romana “Istorija svetla”


U utorak 28. februara u 19 časova u Klubu-knjižari Magistrala u Domu kulture „Studentski grad“ biće predstavljen roman “Istorija svetla” Jana Njemeca u prevodu Aleksandre Korda Petrović  uz projekciju fotografija Františeka Drtikola.

Učestvuju Aleksndra Korda Petrović i Dragan Pavlović.

Ko je bio František Drtikol?

Kako bi izgledala priča napisana zrakom svetla? František Drtikol – dendi iz malog rudarskog grada, fotograf poznat u svetu čiji posao propada, majstor akta koji nema sreće sa ženama, mistik i budista koji veruje u komunizam; čovek mnogih spoljašnjih protivurečnosti i njihovih unutrašnjih sinteza. U obimnom i, za današnju češku prozu, neobičnom mozaičkom romanu o odrastanju, koji pokriva više od pola veka, Njemec je oživeo rudnike srebra u Pšibramu, Minhen u vreme secesije i boemsku sredinu međuratne Čehoslovačke. Između redova se šetaju nagi modeli, a svetlo se neprimetno stapa sa svešću.

Jan Njemec (1981) je diplomirao sociologiju na Masarikovom Univerzitetu u Brnu. Objavio je knjigu poezije Prvi život i zbirku priča Igra za četiri ruke. Za ovaj roman dobio je nagradu za književnost Evropske unije i književnu nagradu Češke. Radi kao urednik u izdavačkoj kući Host i književnom časopisu Host. Predsednik je Društva pisaca Češke.


PROČITAJTE I OVO:  "Trubadurova svita": U zemlji hobita ratnih zločinaca i zmajeva seljaka