Foto: Promo

Plen – novi triler islandske kraljice nordijskog noara


Stigao je Plen, novi uzbudljivi triler nagrađivane autorke Irse Sigurdardotir, čija je radnja smeštena u zabačenu islandsku visoravan, gde spasilački tim traga za grupom nestalih ljudi. Šta je dva para iz Rejkjavika nateralo da odu na rizično putovanje usred oštre zime, po mraku i mećavi? I zašto su napustili i ono malo skloništa koje su imali, jedva obučeni i potpuno izloženi surovim vremenskim uslovima?

Dok traje potraga, čudne stvari dešavaju se u udaljenoj i izolovanoj radarskoj stanici u Stoksnesu. U ovom kraju ništa nije kao što izgleda, bilo da se radi o lokvi krvi otkrivenoj u netaknutom snegu daleko od civilizacije, o maloj dečjoj cipeli pronađenoj nekoliko decenija nakon što je zakopana ili o zjapećoj crnoj rupi u steni pored mora koja kao da privlači ljude…

Plen je roman čija će vas jeziva priča sasvim izvesno uznemiriti. Smeštena u veličanstveni islandski pejzaž, ona uverljivo dočarava kako mozak može da nas prevari u neočekivanim situacijama. U ovom izuzetnom stand-alone trileru, Irsa Sigurdardotir još jednom dokazuje da je „jednako vešt generator straha kao i pisci poput Stivena Kinga” (The Independent).

Roman Plen osvojio je nagradu Blóðdropinn, čime je proglašen najboljim islandskim kriminalističkim romanom 2021. godine.

Atmosfera je poput erupcije gejzira. U početku sve deluje mirno, zatim počinje da vri, onda ključa, a na kraju se zidovi ruše i nastaje pravi pakao. Plen bi mogao da vam uzrokuje besane noći. Priča je uzbudljiva i dobro osmišljena, a njena premisa užasavajuća i zastrašujuća.

(Morgunblaðið, Island)

O AUTORKI:

Foto: Promo

Irsa Sigurdardotir (Yrsa Sigurðardóttir, 1963) nagrađivana je islandska autorka koja je najpre pisala romane za decu, a u kriminalističkoj prozi debitovala je 2005. godine romanom Poslednji rituali, koji je predstavljao početak bestseler serijala o Tori Gvidmindsdotir. Pored ovog, napisala je i serijal od šest romana o policijskom inspektoru Huldaru i dečjem psihologu Freji, a pre dve godine započela je novi, Crni led, koji za sada broji dva romana. Autorka je i nekoliko stand-alone trilera, a njeni romani prevedeni su na više od trideset jezika. Dobitnica je nagrada Palle Rosenkrantz (za najbolji kriminalistički roman), Petrona (za najbolji skandinavski kriminalistički roman) i Blóðdropinn (za najbolji islandski kriminalistički roman).

Živi i radi u Rejkjaviku.