Originalna verzija trke kornjače i zeca ima veoma krvav kraj


Poznata verzija priče:

U priči koja je svima poznata, mnogima samo iz animirane verzije, skromna i uporna kornjača i samozaljubljeni zec se opklade ko je od njih dvoje brži. Kornjača je tako spora da se zec tokom trke opusti, veći deo provodi šaleći se na kornjačin račun. Međutim, njegova opuštenost i šala mu na kraju oduzmu previše vremena tako da izgubi trku.

Pouka priče: Uporni, marljivi i vredni radnik uvek pobeđuje talentovanog zgubidana.

U nemačkoj verziji priče koju su adaptirala braća Grim priča ima mnogo mračniji kraj.

Nemačka verzija priče:

Na početku, u pitanju je jež, a ne kornjača. Drugo ovaj par se kladi kako će pobednik trke dobiti flašu rakije i zlatnik. Znači na samom početku priče njeni autori nam pokazuju kako su ova šumska stvorenja već dostigla onu fazu alkoholizma kada piće poprima formu valute za plaćanje.

Nakon što je opklada pala jež trči do svoje kuće i oblači svoju suprugu u istu garderobu tako da njih dvoje deluju istovetno. Zatim gospodin i gospođa Jež zajedno odlaze na trkalište. Gospođa Jež se skriva blizu cilja trke, a gospodin Jež odlazi na startnu liniju. Na početku zec ostavlja gospodina Ježa daleko iza sebe, ali kada gospođa Jež čuje kako se ovaj približava ona iskoči iz svog skloništa i pređe kroz cilj pre zeca. Zec je iznerviran ovim rezultatom i traži da se trka ponovi. Gospođa Jež pristaje i oni ponovo kreću, sada u suprotnom smeru. Kako spori gospodin Jež nije daleko odmakao on se samo okreće nazad i stiže na cilj pre zeca. Zec traži da se trka ponovi. Onda gospođa Jež pobedi. Zec ponovo traži da se trka ponovi. Ova agonija se ponavlja više od sedamdeset puta dok, konačno, krvni sudovi u grlu zeca ne popuste i puknu. On pada i davi se u sopstvenoj krvi koja curi iz grla.

PROČITAJTE I OVO:  Pisac pisao pismo Vučiću o migrantima

Dakle, umesto pouke u kojoj spori, ali marljivi i uporni pobeđuje imamo moralnu poruku koja kaže da svaki nedostatak i manu možemo prevazići koristeći magične moći laži i prevare.

Izvor: Cracked