Održana promocija knjige “Književni vodič kroz Beograd”


Podstaknut tekstom Dragana Velikića u Vremenu 2005. godine o bedekeru kroz književnu istoriju Berlina, Jovo Anđić je poželeo da nešto slično podari i Beograđanima i svima onima koji žele da otkriju pojedinosti iz života svojih omiljenih pisaca.

Danilo Kiš, Isidora Sekulić, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Branko Miljković i Dušan Radović samo su neki od pisaca kroz čije je priče o intimnim i stvaralačkim sudbinama ispričana istorija Beograda kao grada velikih književnika.

Povezanost pisaca sa Beogradom i njihov uticaj na identitet grada iskazani su koliko obimnom faktografijom i pripovedanjem o njihovom životu i radu, toliko i pažljivim odabirom izvoda iz dela kojima se završava svako poglavlje: proznih odlomaka i stihova posvećenih Beogradu koji otkrivaju autentičnost doživljaja grada u kojem je autor ispunio svoju sudbinu.

Budući da je važno uticao na nastanak „Književnog vodiča kroz Beograd“, Dragan Velikić je govorio o ovoj knjizi i pohvalio Anđićev poduhvat ocenivši ga izuzetno važnim. „Ovaj leksikon se razlikuje od sličnih knjiga pre svega po ličnom stavu koji je autor zauzeo kada je govorio o piscima i njima važnim mestima u Beogradu. Sjajan je i način na koji je autor predstavio pisce, fragmentarno.“ Velikić je istakao da mu je „Književni vodič“ otkrio da živi na istoj adresi i spratu na kojoj je nakada živeo Milorad Pavić.

Kao obiman izvor bibliografskih detalja, „Književni vodič kroz Beograd“ dragocen je svim izučavaocima srpske književnosti i istorije, kako učenicima i studentima, tako i stručnjacima. Budući da sadrži i precizne mape i nekoliko stotina fotografija i topografskih odrednica, predstavlja izvanredan vodič za kretanje kroz savremeni Beograd i upoznavanje s njegovom književnom i kulturnom istorijom.

Posebnu vrednost „Vodiča“ čine tačke ukrštanja, odnosno mesta susreta pisaca u beogradskom vremenu i prostoru, koja su istaknuta na posebnoj mapi (institucije, kafane, parkovi, šetališta, obale). Izdvaja se i jedinstven poduhvat mapiranja Novog groblja na kojem su se završile životne staze pisaca, čime je poštovaocima beogradskih književnika omogućeno da posete njihova utočišta.

PROČITAJTE I OVO:  Miljkovićevi dani u Zagrebu

Odlomke iz knjige čitala je glumica Snežana Jeremić Nešković.

Jovo Anđić je rođen 1953. Posle višegodišnjeg rada u turizmu bavio se kulturnim nasleđem, što je krunisao pokretanjem manifestacije „Dani evropske baštine“ u Beogradu i Srbiji 2002. Istovremeno je pisao tekstove iz oblasti turizma, ekonomije i kulture, i putopise u nedeljnim novinama, magazinima i stručnim časopisima, kao i scenarija za radio i televiziju. Osnivač je Centra za kulturne inicijative „Kulttura“. Autor je ilustrovanog vodiča „Beograd za decu“. „Književni vodič kroz Beograd“ najpre je realizovan kao serijal u magazinu „Bel Gest“. Na kraju je to iskustvo, uz obilje fotografija, raznih zapisa, dokumenata i malo poznatih činjenica o piscima i njihovom Beogradu, uobličeno u jedinstvenu knjigu „Književni vodič kroz Beograd“.