Odluka suda: Klijent mora da kupi knjige prostitutki, kako bi se ona emancipovala


Uz dvogodišnju kaznu zatvora, neimenovani čovek koji ima 35 godina mora po nalogu suda da petnaestogodišnjakinji uruči dela među kojima su novele Virdžnije Vulf, “Dnevnik Ane Frank”, pesme Emili Dikinson, kao i dva filma na temu feminizma.

Sudija Paola di Nikola donela je presudu nakon istrage pokrenute 2013. u vezi sa lancem prostitucije u Rimu u koji su bile uključene i dve devojke od 14 i 15 godina u predgrađu italijanske prestolnice Parioliju.

Tinejdžerke su u svet prostitucije bile namamljene novcem “koju su koristile za kupovinu odeće i najnovijih modela mobilnih telefona”, navodi se u izveštaju istrage.

Na ranije održanom suđenju glavnom čoveku lanca prostitucije, koji je osuđen na devet godina zatvora, rečeno je kako su se maloletnice “bez zadrške odale razvratu kako bi na lak način došle do novca”.

“Odluka suda sugeriše da sudija preferira pravni lek koji će pomoći da mlada devojka shvati da je prava ‘šteta’ koju je pretrpela ona koja se odnosi na njeno dostojanstvo kao žene”, pišu italijanski mediji.

Profesorka filozofije sa Univerziteta u Veroni, Adriana Kavarero, čije je delo takođe na popisu literature koju osuđenik mora da kupi maloletnoj prostitutki, ustanovila je da bi bolje bilo da je sudija to naložila osuđeniku.

“Adolescencija nije vreme za refleksiju, ono što je on napravio mnogo je gore. Odrastao čovek koji je svesno platio za seks s maloletnicom”, kazala je Kavarero.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Stručnjaci: Brzo čitanje je gore nego da ne čitate uopšte