“Neobuzdani sklad” 4. februara premijerno u SNP-u


Autorski projekat dr Agote Vitkai Kučera, koja je i režirala muzičko-scensko uprizorenje života i dela Pala Abrahama (1892-1960), biće premijerno izveden u nedelju 4. februara u Srpskom narodnom pozorištu, na sceni „Pera Dobrinović“ s početkom u 19.30.

Predstava je nastala u saradnji Akademije umetnosti iz Novog Sada i Srpskog narodnog pozorišta.

Predstava će biti prikazana kao žanrovska i medijska mešavina, koja će obuhvatiti i biografske podatke, te će biti delom dokumentarnog karaktera, delom muzički scenski komad uz živo muzičko (vokalno i instrumentalno) izvođenje bez govornih elemenata.

Učesnici u predstavi: Agota Vitkai Kučera, Saša Latinović, Ištvan Kereši, uz muzičku pratnju benda Klemm’n’Band, za scenske pokrete je zadužena Margareta Taboroši, animaciju potpisuje dr Srđan Radaković, dizajn svetla Robert Majoroš, montaža snimaka Aleksandar Komnenović.

Umetnički projekat Neobuzdani sklad – muzičko-scensko uprizorenje života i dela Pala Abrahama (pijaniste, dirigenta, kompozitora) putem značajnih kulturoloških, istoriografskih i muzikoloških istraživanja postavlja osnovu koja se razvija u kreaciju scenskog umetničkog dela.

Neobuzdani sklad se odnosi na samog Pala Abrahama čiji se život odvijao poput Točka sreće koji se okreće, dok mu je muzika davala stabilnost i održavala balans do kraja života. Iako su ga životne okolnosti i način života dovodile do ekstremnih uspona i padova, čije su se amplitude vremenom povećavale savladavši njegovo fizičko i mentalno telo, nisu uspele da savladaju Palov dar, kreativnost, inspiraciju, izvođaštvo, njegovu muziku.

Ulaznice za premijeru su u prodaji po ceni od 300 dinara.


PROČITAJTE I OVO:  "Sara i januar za dve devojčice" - najbolji roman za decu i mlade u 2018. godini