Meštanima Čente zabranjeno da idu u biblioteku


Odluka Školskog odbora Osnovne škole “Branko Radičević” iz Čente da školska biblioteka ubuduće može služiti samo osnovcima ove škole, a ne srednjoškolcima i meštanima, izazvala je reakcije među Čenćanima.

Pogotovo što je ona pre nekih deset godina obogaćena knjigama iz mesne biblioteke, jer se tada mislilo da je najbolje imati jednu dobru ustanovu tog tipa i to u školi koja ima i kvalifikovanog bibliotekara.

Zlatko Bulajić, direktor škole u Čenti, nema odgovor na ovaj potez Školskog odbora. Kaže – bibliotekarka koja, uzgred, po novim pravilima finansiranja, u Čenti radi samo polovinu radnog vremena, nije se bunila. Pa čak ni on, direktor, nije imao ništa protiv. Zašto se Školski odbor odlučio na ovaj potez, direktor ne zna, ali kaže da odluka nije konačna. Možda se i promeni, a možda i ne potraje dugo.

U Školskom odboru odgovaraju da zatvaranje biblioteke za meštane nije ništa strašno. Ni do sada nije bilo mnogo članova, knjige mogu da uzmu preko nekog koga poznaju a, uzgred, uštedeće članarinu od 300 dinara, koja se do sada plaćala.

– Smatramo da je u pitanju proširena delatnost škole i bibliotekara, koji može da radi nešto drugo, a ne da izdaje knjige meštanima – poručuju iz Školskog odbora.

Bibliotekarka u Osnovnoj školi “Branko Radičević” Jasmina Stankov, inače dobitnica nacionalne nagrade za razvoj bibliotekarstva “Mina Karadžić”, od ove školske godine u školskoj biblioteci radi polovinu radnog vremena, jer ova obrazovna ustanova ima toliko đaka, odnosno odeljenja. Kratko nam je rekla da ne razume ovakav potez Školskog odbora. Ona se nije bunila, štaviše misli da je biblioteka imala svoje mesto u životu sela.

– Odluka još nije okačena na oglasnoj tabli i ne mogu da kažem na šta se Školski odbor pozivao prilikom njenog donošenja – navodi Strankov.

PROČITAJTE I OVO:  Preminuo pisac Džim Harison, autor "Legende o jeseni"

Odluka je potpuno apsurdna, kategorična je Duška Mandić, iz matičnog odeljenja Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”.

– Prvo je novim pravilima o finansiranju udareno na školske biblioteke u svim selima, a i na neke gradske koje nemaju dovoljno odeljenja. Kao da su najveći problem bili bibliotekari i knjiga, odnosno čitaoci. U nekim selima, kao što su Klek i Lukićevo, mesna zajednica je našla rešenje kako da bibliotekar ostane sa punim radnim vremenom. A zatvarati školsku biblioteku za meštane ili srednjoškolce, ja to ne mogu da razumem – naglašava Mandić.

Čenćanima ostaje da se nadaju da će odluka Školskog odbora biti preinačena, kao što je to nagovestio i direktor Bulajić, i da će i ubuduće moći da do štiva za čitanje dođu u svom mestu. Ako se to ne desi, prva biblioteka koja im je na raspolaganju je neka u Beogradu ili u Zrenjaninu. Na 35 kilometara.

Izvor: Zrenjaninski portal