Književno veče „Danteovim stopama”


U petak, 15. marta sa početkom u 19 časova u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije biće održano književno veče Danteovim stopama povodom knjige Vita nova Dantea Aligijerija.

Na tribini će učestvovati pesnik, prevodilac i muzikolog Kolja Mićević ka i izdavač Snežana Ranković.

Na književnoj večeri će se čitati i komentarisati stihovi iz Vita nove Dantea Aligijerija (1265–1321), prve knjige stihova u modernoj istoriji evropskog pesništva sa pesnikovim komentarima. Кolja Mićević će se, ovom prilikom, posebno osvrnuti na prirodu i značaj Danteovih komentara u ovoj zbirci.

Vita nova je pesnička zbirka u kojoj autor Dante Aligijeri, stihovima i kratkim proznim tekstovima koji kao da proizlaze jedni iz drugih, u formi vešto vođene lirske fuge, opisuje rađanje i razvoj ljubavi prema svojoj sugrađanki i vršnjakinji Beatriče Portinari. Nakon njene prerane smrti, 1290, Dante u očaju sklapa svoju zbirku, ali je na njenim poslednjim stranicama dao obećanje sebi – i nama! – koje je ispunio u svojoj besmrtnoj Кomediji koja je, pored svega drugog, i, bar dosad, najveća pohvala ikada ispevana – Ženi! Iako je ostala u njenoj senci, Vita nova je najbolji i najuzbudljiviji uvod u čitanje Кomedije.


PROČITAJTE I OVO:  Miomir Petrović povodom Nagrade "Laza Kostić"