“Izložba” Miodraga Kajteza u širem izboru za prestižno internacionalno priznanje


Knjiga Izložba Miodraga Kajteza našla u širem izboru za prestižno internacionalno priznanje Dablin Literary Award. Uži izbor biće objavljen 26. marta, a ceremonija proglašenja pobednika 23. maja 2024. godine.

Dablin Literary Award dodeljuje se za izvrsnost u svetskoj književnosti od 1996. godine. Reč je o internacionalnom književnom priznanju za beletristično delo na originalnom engleskom ili delo prevedeno na engleski jezik. Jedna je od najznačajnijih književnih nagrada na svetu, čiji će ovogodišnji pobednik biti proglašen na svečanosti tokom Međunarodnog književnog festivala u Dablinu.

Roman Izložba Miodraga Kajteza eksplicitna je priča o morfologiji smrti. Likovi kao da su sa one strane života. Sa druge strane, sam tekst romana je zarazno zabavan, naročito za književne sladokusce; humor, iako nenametljiv, ponekad je urnebesan.

Situaciona logika jedne zgrade, koja se od sopstvene entropije brani žrtvujući svoje stanare, u centru je opsesivnih krugova ovog romana. Iza krimi zapleta, duboko zaronjenog u ironiju i parodiju, u čitave talase referenci spram građevine svetske književnosti, stoji priča o nekoliko opsesivnih motiva ljudske sudbine.

Ironijski se poigravajući sa predznacima magijskih obreda i rituala prosveljenih kroz prepoznatljivu svakodnevicu današnjice, kroz dramaturški suverenu igru sa klimaksom i antiklimaksom same povesti, pisac nas vodi do poslednjih pitanja o slici koju naša svest prenosi iz svojih prostora u neka, sasvim druga, prostranstva.

Izložba je roman visoke artificijelnosti i vrhunske pripovedačke umešnosti. Granica između stvarnog i nadrealnog, smehovnog i grotesknog, čudnovatog i svakodnevnog narušena je. Radnja se odvija u urbanoj sredini, prateći mikroskopski svedene epizode iz života čitave galerije likova.

Ipak, junaci ovog romana kao neobični nosioci onostranih obeležja uvek su samo na korak od sveta mrtvih. Čitalac je ulovljen u književni međuprostor po kojem tumara u potrazi za mitskim predznacima u kolotečini stanovnika trospratne zgradice.

Osećaj sveprisutnosti svevidećeg oka kamere ovom romanu daje posebnu notu verodostojnosti, pri čemu se suština da naslutiti posmatranjem stvari iz različitih kadrova.

Miodrag Kajtez (1962) rođen je Novom Sadu i važi za jednog od najosobenijih srpskih pisaca srednje generacije.

Kajtez je uneo sasvim nove i neočekivane tonove u savremenu srpsku prozu, a u kritici je primećen kao „srpski Džojs”.