Fidel Kastro uređivao sve Markesove rukopise


Pre nego što bi ih poslao izdavaču slavni nobelovac je sve svoje rukopise slao kubanskom diktatoru i ispravljao ih prema njegovim sugestijama

gabo-politico-640x280-19042014Bio je poznat kao heroj revolucije, ali i kao diktator i  neprijatelj slobodnog sveta. Malo je poznata činjenica da je Fidel Kastro imao neočekivanu ulogu i u svetskoj književnosti. Kubanski predsednik, koji je nedavno preminuo, slovio je i kao nezvanični urednik rukopisa slavnog pisca Gabrijela Garsije Markesa sa kojim je održavao bliske odnose još od sedamdesetih godina prošlog veka.

„Predsednik je bio veliki ljubitelj književnosti“, kazala je doktorka Stefani Batala koja na Univerzitetu Aston predaje latinoameričku književnost. „Kada su se njih dvojica upoznali 1977. godine vodili su i nekoliko razgovora o književnim temama. Fidel je tom prilikom predložio da pročita rukopise jer ima dobro oko za detalje.“

Počelo je kao "slučajni" susret u kafani
Počelo je kao “slučajni” susret u kafani

Kolumbijski nobelovac, koji je preminuo 2014. godine, bio je veliki pristalica Kubanske revolucije i tu podršku nije uskratio uprkos brojnim izveštajima o kršenju ljudskih i građanskih prava na Kubi.

Doktorka Batala u svojoj knjizi Fidel & Gabo, koja govori o odnosu između nobelovca i revolucionara, piše da je Markes imao običaj da rukopise prvo pošalje Kastru, a tek nakon toga izdavačima.

Doktorka Batala tvrdi da su se Kastrove ispravke ticale činjeničnog stanja i gramatike, a ne ideologije.

Kastro i Markes su se sreli u jednom kubanskom hotelu tokom 1977. godine. Iako zvanična verzija događaja glasi da je ovaj susret bio slučajan doktorka Batala smatra da je Kastro ovaj slučajni susret organizovao nakon što je čuo da Markes radi na knjizi o životu na Kubi pod američkim sankcijama i da prikuplja svedočenja običnih Kubanaca. Ova knjiga nikada nije objavljena.

Iako je Markes prihvatao Kastrove uređivačke usluge  nikada nije otkriveno da li je nešto radio zauzvrat. U jednom intervjuu iz 1977. godine kazao je da će Kastra kritikovati privatno, ali nikada javno.

PROČITAJTE I OVO:  Sve se manje čita u zemlji Molijera

Izvor: The Guardian