Drakula nije iz Transilvanije već iz Devona


Katedrala u Ekseteru
Katedrala u Ekseteru

Zaboravite sve što ste znali, ili mislili da znate, o najpoznatijem književnom demonu žednog krvi. Novo istraživanje pokazuje kako grof Drakula iz romana Brema Stokera nije došao iz gotskog zamka u Transilvaniji već iz engleskog odmarališta u Devonu.

Godinama, a sada možemo da kažemo i vekovima, se verovalo da je Brem Stoker inspiraciju za svoje najpoznatije delo našao u ozloglašenom vlaškom knezu iz 15. veka Vladu Cepešu, poznatijem kao Vlad Nabijač ili Vlad Drakula.

Vlad Cepeš III
Vlad Cepeš III

Nadimak Nabijač dobio je zbog svog, pomalo nezgodnog, običaja da svoje kako neprijatelje tako i prijatelje nabija na kolac. Pseudonim Drakula nasledio je od svog oca koji je, kao pripadnik viteškog Reda Zmaja nazvan Drakul ili Zmaj. Drakula znači Zmajev sin.

Pisac Endi Straters, autor knjige Otkriveni Drakula: Iskopavanje pravog Drakule, smatra kako je Brem Stoker inspiraciju zapravo pronašao u jednom mnogo manje živopisnom liku koji je živeo bliže otadžbini. U pitanju je sveštenik Sabine Barning Goul iz Eksetera u grofoviji Devon.

Sabine Barning Goul
Sabine Barning Goul

Straters smatra da su priče o vampirima i vukodlacima koje je pisao ovaj sveštenik poslužila kao inspiracija Bremu Stokeru za stvaranje Drakule.

„Knjiga o vukodlacima i priče o vampirima sadrže elemente koji se kasnije javljaju u Stokerovoj priči, praktično sve koji su mu bili potrebni da stvori svog grofa Drakulu“, kaže Straters.

caf61f8b54733505bd6db027d29c676e
Ilustracija iz knjige o vukodlacima Barninga Goula

„Verovatno će svi biti iznenađeni i šokirani mojim otkrićem. Uvek je tako kada se za nešto što ste verovali da je tačno pokaže kao pogrešno.“

Legitimnost ovoj tezi daje i činjenica da je Ekseter naveden kao grad iz koga je Džonatan Haker krenuo na svoje kobno putovanje u Transilvaniju.

PROČITAJTE I OVO:  Dečja knjiga koja je srušila Internet

„Ekseter je odabran kao posveta i vid zahvalnosti Barning Goulu za obilje materijala i ideja koje je obezbedio irskom piscu“, dodaje Struters.

Izvor: Daily Mail