Foto: Freepik

Dopunjeno izdanje “Neispričanih priča” Rajka Grlića u prodaji


„Neispričane priče“ Rajka Grlića,  dopunjeno izdanje sa dvadeset i tri  nove priče i uvodnim tekstom Marine Vujčić,  vredna je knjiga na mnogo načina i čita se kao sjajna proza i autobiografija čoveka koji je zadužio jugoslovensku i hrvatsku kulturu.

U formi leksikona filmskih termina autor je u ovoj izuzetnoj ličnoj povesti izneo svoj pogled ne samo na svoju porodicu i svoju karijeru, nego i na zajedničku nekadašnju zemlju, prijatelje, kolege i događaje na jugoslovenskim prostorima u prelomnim vremenima za poslednjih pedesetak godina. Svaki filmski termin, pritom, sadrži kratku definiciju i značenje date filmske pojave, a onda Grlić u tom tematskom ključu, na veoma duhovit, dirljiv, a ponekad i gorak način, priča neku od epizoda ili iz svog života ili iz scenarija nekog od svojih nerealizovanih filmova. Od porodičnih nevolja i strahota tokom i posle Drugog svetskog rata, preko studiranja u praškoj školi filmskih umetnosti u vreme dramatičnih događaja sovjetske okupacije Čehoslovačke 1968, do najnovijih, postjugoslovenskih vremena kada se preselio u SAD i nastavio filmsku karijeru na relaciji Zagreb – Athens (Ohajo), Grlić sa nesumnjivim darom i za književni izraz ispreda uzbudljive priče koja će pogoditi svakoga ljubitelja dobre priče i poklonika iskrene i nepatvorene lične ispovesti o zajedničkoj nedavnoj prošlosti.

PROČITAJTE I OVO:  5 saveta da zimovanje bude nezaboravno
PROČITAJTE I OVO:  Mnogi su razočarani izborom knjige uz koju uživa ANA IVANOVIĆ

Novo, dopunjeno izdanje „Neispričanih priča“ možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.