Autobiografski roman poslednjeg predstavnika velike jugoslovenske književnosti


Autobiografski roman „Vidno polje“ Gorana Babića, poslednjeg predstavnika velike jugoslovenske književnosti, važan je književni događaj ne samo za našu zemlju nego i za region.

Miljenko Jergović za Babića kaže da je veliki pisac: „Predivna luda glava svih naših književnosti i one jedinstvene, samo njegove, jugoslavenske književnosti. ’Vidno polje’ bit će neočekivana a veličanstvena demonstracija ljepote i moći maternjeg jezika.“

Sastavljena od brojnih anegdota, dokumenata, fotografija sa poznatim piscima, umetnicima, političarima, privatnih pisama, polemičkih članaka, pesama… ova neobična knjiga vodi čitaoca kroz niz priča iz autorove lične istorije, prisećanja na vreme posle Drugog svetskog rata, kao i politička previranja tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, do poslednje decenije dvadesetog veka, koja je za nekadašnju zajedničku državu označila početak ozbiljnih političkih i društvenih potresa i promena, a za Babića bila i početak novog, emigrantskog životnog i stvaralačkog poglavlja u Beogradu.

„Kad bi me vrli pitac neki radoznalo upitao – kakva je knjiga ’Vidno polje’ – ja bih mu odmah kazao: to vesela je jedna knjiga sa tužnim sadržajem. U njoj sve se mijenja da bi ostalo isto jer mi ne znamo danas hoće li kroz hiljadu godina živi biti mrtvi, a mrtvi oživjeti, ali to je tek jedna od sporednih tema o kojima knjiga govori“, rekao nam je Goran Babić.

Pesnik Siniša Tucić je svojevremeno napisao o Goranu Babiću da je „jedini i najdosledniji kao jedan od najvećih književnika iz Hrvatske branio prava Srba i preko noći je sa ženom i jednogodišnjom ćerkom zauvek napustio Zagreb, jer mu je život bio ugrožen“: „Poslednji svoj tekst u Hrvatskoj je napisao kada je na zidu u kvartu Dubrava video grafit ZABRANJENO ZA SRBE, PSE I CIGANE. Tekst je završio rečenicom: ’Tražite me među Srbima, psima i Ciganima.’“

Zbog svog doslednog jugoslovenstva i privrženosti levici, u Hrvatskoj je bio prezren i od hrvatskih nacionalista i od hrvatskih liberala, ali mu niko nije osporavao književni značaj.

„U Srbiji ga ignorišu, iako je sa nama prošao i sankcije i glad i bedu. Podjednak je status imao kao i svaki prognanik iz Hrvatske i objavio na desetine pesama i tekstova o Oluji i dosledno kritikovao odnos Hrvatske države prema Srbima. To radi i danas, ali njegova hrabrost žulja one koji su sa naše strane bacali cveće na tenkove koji su išli na Vukovar. Nažalost, mi ne vidimo Gorana Babića, a njegove pesme se dele po društvenim mrežama, u andergraund izdanjima. Toliko o Srbiji, o našoj kulturi, o našoj zahvalnosti. Ne gubi Goran Babić, gubi naša književnost jer je Goran izvanredan pisac i pesnik, i to se teško može osporiti“, zaključio je Tucić.

Objavljivanjem knjige „Vidno polje“ u Laguni šira publika u Srbiji konačno će moći da se upozna sa ovim velikom piscem i čovekom. Knjigu možete pronaći od ponedeljka, 9. maja (Dana pobede) u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.