Promocija knjige Jevreji u Beogradu


U sredu, 8. februara, sa početkom u 12 časova u Jevrejskom kulturnom centru (Jevrejska 16, Beograd) biće održana promocija knjige Jevreji u Beogradu autorke Čedomile Marinković.

Na tribini će učesvovati vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, naučna savetnica u Arheološkom institutu u Beogradu Dr Vesna Bikić, kustoskinja Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu Barbara Panić, predsednik žirija za dodelu Nagrade Neven u oblasti popularne nauke Slobodan Bubnjević, pisac Božidar Stanišić i istoričarka umetnosti i autorka knjige Dr Čedomila Marinković.

Promociju moderira Jelena Dragojlović iz IK Kreativni centar.

Nova knjiga u ediciji Ovako se živelo namenjena je svima onima koji žele da saznaju nešto više o tome kakav je bio život Jevreja u Beogradu od njihovog doseljavanja u prvoj polovini XVI veka do Drugog svetskog rata, kada je nemačka komanda objavila da je grad čist od Jevreja.

Progoni Jevreja tokom istorije u raznim krajevima Evrope prouzrokovali su mnogobrojne jevrejske seobe. Oni su u Beograd najpre došli iz južne Ugarske, a zatim i iz Španije. Kao pridošlice, prilagođavali su se narodu s kojim su živeli zadržavajući istovremeno svoju veru i svoje običaje. U ovoj sredini Jevreji su iznedrili veliki broj izuzetnih ličnosti, koje su u različitim oblastima ostvarile vrhunske rezultate. Uspeli su da budu aktivni u društvenom životu grada, da budu inovatori i dobrotvori. Sa sugrađanima su delili dramatičnu političku istoriju Beograda, prepunu osvajanja i rušenja. Zbog učešća u srpskim ratovima za oslobođenje, a posebno u Prvom svetskom ratu, Jevreji su nazvani Srbima Mojsijeve vere.

Knjiga JEVREJI U BEOGRADU (1521–1942) upoznaće mlade čitaoce sa svakodnevnim životom u Jevrejskoj mahali i drugim delovima grada. Oni će saznati mnogo toga zanimljivog o jevrejskim običajima i praznicima, o poslovima kojima su se pripadnici tog naroda bavili, njihovom odevanju, ishrani, školovanju, kao i o učešću u kulturnom životu Beograda. Pažljivo izabran ilustrativni materijal sastoji se od upečatljivih ilustracija Siniše Banovića i bogatog foto-materijala iz muzejskih zbirki i privatnih kolekcija.

Autorka knjige dr Čedomila Marinković, istoričar umetnosti, odličan je poznavalac istorije Jevreja na tlu Srbije. S posebnim osećajem za sudbinu tog naroda, oslikala je njegov život iskreno i odmereno, dajući celovit i zanimljiv prikaz teme, koji mladima može biti važna podrška u učenju, a odraslima korisno podsećanje na vekovima prisutne sugrađane.

Višestruko nagrađivana edicija Ovako se živelo nastala je iz želje da se mladim čitaocima na popularan način predstavi život običnih ljudi na tlu Srbije u različitim istorijskim periodima. Tekstovi vrsnih stručnjaka, raskošne ilustracije, blago muzejskih zbirki i arhiva, kao i rezultati arheoloških istraživanja, otkrivaju uzbudljivu prošlost, punu novih, nepoznatih detalja. Blizu dvadeset knjiga objavljenih u ovoj ediciji dočarava čitaocima atmosferu različitih razdoblja i upoznaje ih s načinom života svojstvenim svakom od njih. U knjigama iz ove serije oni će pronaći odgovore na mnoga pitanja, poput onih o tome kako se na ovom tlu živelo u preistoriji, koliko se promenio način života u srednjem veku, kako se stanovništvo snalazilo u vreme ustanaka i u kojoj je meri bilo spremno na promene posle svetskih ratova. Autori knjiga iz edicije Ovako se živelo poznati su stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, istorije umetnosti i drugih. Njihovi rukopisi savremenim čitaocima pružaju znanje neophodno za uspostavljanje spone između današnjeg trenutka i prošlosti.